Home Przepisy Pasztet z cukinii czyli jak zacząć być wege?

Pasztet z cukinii czyli jak zacząć być wege?

Pasztet z cukinii czyli jak zacząć być wege?
0
0

Cukinia jest tak wyjątkowym warzywem, że możemy ją wykorzystać praktycznie do wszystkiego. Dziś jednak, pokażemy Wam nietuzinkowy przepis na przepyszny pasztet z cukinii. Ta bajeczna potrawa wprowadzi Was na zupełnie inny poziom smaku pasztetu, dlatego warto go przygotować na większą imprezę. Goście będą zachwyceni!

pasztet

Pasztet z cukinii to niesamowicie smaczne i lekkie danie. Dodatkowo smakuje nie tylko osobom, które nie jedzą mięsa ale też zapalonym mięsożercom. Niskokaloryczny ale jednak sycący idealnie wpisuje się dla osób, które mają problemy z nadwagą i próbują zrzucić niedprogramowe kilogramy.

Składniki:

  • 2 cukinie
  • 1 marchewka
  • 2 cebule
  • 150 ml oleju
  • 125 gramów kaszy manny
  • pół łyżeczki kurkumy
  • 3 duże jajka
  • natka pietruszki
  • 5 ząbków czosnku
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • koperek

Czynności:

  • Dokładnie myjemy naszą cukinię a następnie ucieramy na tarce o grubych oczkach. To samo robimy z marchewką
  • Cebulę oraz czosnek obieramy ze skórki, drobno siekamy i razem podsmażamy na gorącym oleju. Do tego dodajemy pieprz i zioła.
  • Następnie musimy nagrzać piekarnik do 190 stopni.
  • Znajdujemy w domu dużą miskę i wrzucamu do niej starte warzywa, podsmażoną cebulę, czosnek, olej oraz przyprawy.
  • Potem do warzyw dodajemy kaszę manną, jajka i mieszamy dokładnie aż stworzymy jednolitą masę.
  • Następnie foremkę smarujemy tłuszczem i wkładamy tam naszą masę. Pasztet pieczemy przez godzinę i gotowe!
Please follow and like us: