0
0
Cukinia jest tak wyjątkowym warzywem, że możemy ją wykorzystać praktycznie do wszystkiego. Dziś jednak, pokażemy Wam nietuzinkowy przepis na przepyszny pasztet z cukinii. Ta bajeczna potrawa wprowadzi Was na zupełnie inny poziom smaku pasztetu, dlatego warto go przygotować na większą imprezę. Goście będą zachwyceni!
Pasztet z cukinii to niesamowicie smaczne i lekkie danie. Dodatkowo smakuje nie tylko osobom, które nie jedzą mięsa ale też zapalonym mięsożercom. Niskokaloryczny ale jednak sycący idealnie wpisuje się dla osób, które mają problemy z nadwagą i próbują zrzucić niedprogramowe kilogramy.
Składniki:
- 2 cukinie
- 1 marchewka
- 2 cebule
- 150 ml oleju
- 125 gramów kaszy manny
- pół łyżeczki kurkumy
- 3 duże jajka
- natka pietruszki
- 5 ząbków czosnku
- sól
- pieprz
- oregano
- koperek
Czynności:
- Dokładnie myjemy naszą cukinię a następnie ucieramy na tarce o grubych oczkach. To samo robimy z marchewką
- Cebulę oraz czosnek obieramy ze skórki, drobno siekamy i razem podsmażamy na gorącym oleju. Do tego dodajemy pieprz i zioła.
- Następnie musimy nagrzać piekarnik do 190 stopni.
- Znajdujemy w domu dużą miskę i wrzucamu do niej starte warzywa, podsmażoną cebulę, czosnek, olej oraz przyprawy.
- Potem do warzyw dodajemy kaszę manną, jajka i mieszamy dokładnie aż stworzymy jednolitą masę.
- Następnie foremkę smarujemy tłuszczem i wkładamy tam naszą masę. Pasztet pieczemy przez godzinę i gotowe!
Please follow and like us: