Home Przepisy Flaki – prosty przepis na tradycyjną, polską zupę!

Flaki – prosty przepis na tradycyjną, polską zupę!

Flaki – prosty przepis na tradycyjną, polską zupę!
0
0

Flaki to jedna z potraw, która zaczyna nam smakować wraz z wiekiem. Ta polska zupa posiada bardzo charakterystyczny smak i zapach dlatego zwykle ludzie albo ją uwielbiają albo na sam widok uciekają gdzie pieprz rośnie. Dziś pokażemy Wam oryginalny przepis na polskie flaki i proste porady, które dodakowo uwydatnią smak zupy. Wystarczy kilka godzin i niedługo będziecie mogli pałaszować najlepsze flaki w Waszym życiu.

flaki

Flaki na większych imprezach rodzinnych i świętach to niemalże tradycja. Dlatego dziś postanowiliśmy pokazać Wam prosty przepis, który pozwoli Wam przygotować pyszną zupę. Niestety jest to potrawa, którą łatwo zepsuć nieumiejętnym przygotowaniem, dlatego należy dokładnie stosować się do poleceń w przepisie. Smacznego!

Składniki:

  • 1 kg flaków
  • mała gicz cielęca
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • seler – kawałek
  • liść laurowy
  • kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki masła
  • nieco świeżego imbiru
  • gałka muszkatołowa
  • 3 łyżki słodkiej papryki
  • mąka
  • majeranek

Czynności:

  • Na początku zagotuj flaki z dodatkiem giczy cięlęcej. W tym czasie zetrzyj na dużych oczkach marchewkę, pietruszkę i seler.
  • Następnie dodaj do gotujących się flaków powyższe warzywa wraz z ziarenkami pieprzu i zielem angielskim.
  • Posól zupę wedle uznania a potem wyjmij gotującą się gicz i obierz ją z mięsa. Pokrój mięso w równe paski i dodaj do gotującej się zupy.
  • Aby zrobić zasmażkę, podsmaż na patelni masło wraz z mąką i poczekaj aż osiągnie ciemny kolor.
  • Następnie dodaj do zupy pozostałe przyprawy, starty dokładnie imbir oraz zasmażkę i dopraw wedle uznania.
Please follow and like us: