Home Przepisy Krokiety z kapustą i grzybami. Prosty przepis.

Krokiety z kapustą i grzybami. Prosty przepis.

Krokiety z kapustą i grzybami. Prosty przepis.
0
0

W polskiej kuchni najczęściej jemy krokiety z kapustą i grzybami. Podajemy je wtedy zazwyczaj z barszczem czerwonym. Jednak mało osób wie, że krokiety równie dobrze smakują, kiedy zamiast farszu, włożymy tam ziemniaki. Dlatego dziś przedstawiamy Wam pyszny i prosty przepis na krokiety ziemniaczane.

krokiety

Krokiety zazwyczaj robimy, gdy zostanie nam za dużo ciasta po naleśnikach a mamy już dość obiadu na słodko. Ogromną zaletą tego dania jest prostota w przyrządzeniu i fakt, że robi się je bardzo szybko.

PROSTY PRZEPIS NA TARTĘ ZE ŚLIWKAMI!

Do zrobienia tradycyjnych krokietów potrzebujemy farszu jednak dziś, pokażemy Wam jak przyrządzić je w nieco odmiennej formie. Potrzebne będą nam do tego tylko i wyłącznie ziemniaki.

Składniki:

  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 2 jajka
  • 12 naleśników
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • bułka tarta

Czynności:

  • Na początku dokładnie rozgnieć ziemniaki. Możesz do tego wykorzystać praskę do ziemniaków lub po prostu zwykły tłuczek.
  • Rozgniecione ziemniaki umieść w misce a następnie wrzuć tam 1 jajko, sól, pieprz i natkę pietruszki.
  • Następnie dokładnie wymieszaj aż uzyskasz jednolitą masę, nakładaj je na ciasto i zawiń na krokiety.
  • Gdy to zrobisz, w oddzielnej misce roztrzep jajko i zamocz w nim ciasto a następnie obsyp je dokładnie bułką tartą.
  • Smaż do momentu gdy nabiorą złocistego koloru. Smacznego!
Please follow and like us: