
0
0
W polskiej kuchni najczęściej jemy krokiety z kapustą i grzybami. Podajemy je wtedy zazwyczaj z barszczem czerwonym. Jednak mało osób wie, że krokiety równie dobrze smakują, kiedy zamiast farszu, włożymy tam ziemniaki. Dlatego dziś przedstawiamy Wam pyszny i prosty przepis na krokiety ziemniaczane.
Krokiety zazwyczaj robimy, gdy zostanie nam za dużo ciasta po naleśnikach a mamy już dość obiadu na słodko. Ogromną zaletą tego dania jest prostota w przyrządzeniu i fakt, że robi się je bardzo szybko.
PROSTY PRZEPIS NA TARTĘ ZE ŚLIWKAMI!
Do zrobienia tradycyjnych krokietów potrzebujemy farszu jednak dziś, pokażemy Wam jak przyrządzić je w nieco odmiennej formie. Potrzebne będą nam do tego tylko i wyłącznie ziemniaki.
Składniki:
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 2 jajka
- 12 naleśników
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
- olej
- bułka tarta
Czynności:
- Na początku dokładnie rozgnieć ziemniaki. Możesz do tego wykorzystać praskę do ziemniaków lub po prostu zwykły tłuczek.
- Rozgniecione ziemniaki umieść w misce a następnie wrzuć tam 1 jajko, sól, pieprz i natkę pietruszki.
- Następnie dokładnie wymieszaj aż uzyskasz jednolitą masę, nakładaj je na ciasto i zawiń na krokiety.
- Gdy to zrobisz, w oddzielnej misce roztrzep jajko i zamocz w nim ciasto a następnie obsyp je dokładnie bułką tartą.
- Smaż do momentu gdy nabiorą złocistego koloru. Smacznego!
Please follow and like us: