Home Przepisy Murzynek jak szybko zrobić to czekoladowe ciasto

Murzynek jak szybko zrobić to czekoladowe ciasto

Murzynek jak szybko zrobić to czekoladowe ciasto
0
0

Murzynek to idealne rozwiązanie na niedzielny deser, który doprowadzi kubki smakowe Twoich gości do obłędu. Rozpływająca się w ustach czekolada w połączeniu ze słodkim musem malinowym to czysty strzał w dziesiątkę, dlatego dziś pokażemy Wam prosty przepis na to właśnie ciasto!

murzynek

Połączenie czekolady z musem malinowym to coś co zasmakuje nawet najbardziej wybrednym smakoszom deserów. Zalecamy od razu zrobić dwie blachy, ponieważ ciasto znika w mgnieniu oka. Na szczęście przepis jest bardzo prosty i praktycznie nie da się popsuć tego ciasta w trakcie przygotowania. Trzymaj się dokładnie wskazówek a gwarantujemy, że Twój murzynek będzie hitem na spotkaniu przyjaciół czy obiedzie rodzinnym!

Składniki:

  • 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 330 ml mleka
  • 1 łyżka octu
  • 80 ml rozpuszczonego masła
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 250 gram mąki
  • 3 łyżki kakao gorzkiego
  • 200 gram cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • do musu: 175 gram czekolady gorzkiej i 240 ml śmietany 30%
  • maliny

Czynności:

  • Na początku zmieszaj mleko z octem i odczekaj 15 minut.
  • W tym czasie w dużej misce połącz wszystkie suche składniki.
  • Następnie rozpuść czekoladę w garnku wraz z masłem oraz ekstraktem waniliowym.
  • Następnie gdy rozpuszczona czekolada ostygnie wymieszaj ją z mlekiem a następnie z suchymi składnikami.
  • Potem wymieszaj wszystko dokładnie aż zrobi się z tego jednorodna mieszanina.
  • Następnie masę przelej do małej blachy i piecz przez 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  • Teraz, aby zrobić mus, rozpuść czekoladę w 100 ml śmietany a później schłódź. W tym czasie resztę śmietany dokładnie ubij i dolewaj czekoladę miksując na małych obrotach.
  • Mus wyłóż na upieczona ciasto i przyozdób malinami. Smacznego!
Please follow and like us: