0
0
Murzynek to idealne rozwiązanie na niedzielny deser, który doprowadzi kubki smakowe Twoich gości do obłędu. Rozpływająca się w ustach czekolada w połączeniu ze słodkim musem malinowym to czysty strzał w dziesiątkę, dlatego dziś pokażemy Wam prosty przepis na to właśnie ciasto!
Połączenie czekolady z musem malinowym to coś co zasmakuje nawet najbardziej wybrednym smakoszom deserów. Zalecamy od razu zrobić dwie blachy, ponieważ ciasto znika w mgnieniu oka. Na szczęście przepis jest bardzo prosty i praktycznie nie da się popsuć tego ciasta w trakcie przygotowania. Trzymaj się dokładnie wskazówek a gwarantujemy, że Twój murzynek będzie hitem na spotkaniu przyjaciół czy obiedzie rodzinnym!
Składniki:
- 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady
- 330 ml mleka
- 1 łyżka octu
- 80 ml rozpuszczonego masła
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 250 gram mąki
- 3 łyżki kakao gorzkiego
- 200 gram cukru
- 1 łyżeczka sody
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki soli
- do musu: 175 gram czekolady gorzkiej i 240 ml śmietany 30%
- maliny
Czynności:
- Na początku zmieszaj mleko z octem i odczekaj 15 minut.
- W tym czasie w dużej misce połącz wszystkie suche składniki.
- Następnie rozpuść czekoladę w garnku wraz z masłem oraz ekstraktem waniliowym.
- Następnie gdy rozpuszczona czekolada ostygnie wymieszaj ją z mlekiem a następnie z suchymi składnikami.
- Potem wymieszaj wszystko dokładnie aż zrobi się z tego jednorodna mieszanina.
- Następnie masę przelej do małej blachy i piecz przez 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
- Teraz, aby zrobić mus, rozpuść czekoladę w 100 ml śmietany a później schłódź. W tym czasie resztę śmietany dokładnie ubij i dolewaj czekoladę miksując na małych obrotach.
- Mus wyłóż na upieczona ciasto i przyozdób malinami. Smacznego!
Please follow and like us: