
Jak zapewne wiecie, maliny to owoce sezonowe przez co się nimi cieszyć tylko w czasie konkretnych pór roku. Dlatego dziś, pokażemy Wam sposób w jaki sposób zatrzymać przy sobie maliny na dłuższy czas a dodatkowo zrobić z nich lekarstwo na przeziębienie!
Maliny prócz tego, że radują nasze podniebienie swoim smakiem są też znakomitym lekiem na przeziębienie. Herbata z sokiem malinowym jest stosowana w medycynie naturalnej od wielu lat. Owoce te, wykazują ogromne właściwości odpornościowe, dzięki czemu pomogą nam zadbać o zdrowie podczas największych mrozów. Zrobienie dobrego soku z malin nie należy do błyskawicznych czynności, jednak uwierzcie nam, że warto poświęcić chwilę. Do przygotowania powyższego soku wykorzystamy jednie naturalne składniki, czyli świeże maliny i biały cukier.
Składniki:
- maliny
- biały cukier
Przygotowanie:
- Na początku wsypujemy warstwami nasze owoce do dużego garnka zasypując je równocześnie cukrem.
- Następnie czekamy aż nasze owoce wypuszczą sok przez niecałe 30 min, oczywiście mieszając je w międzyczasie.
- Gdy owoce wypuszczą soki, stawiamy garnek na kuchence i czekamy aż nasz sok się zagotuje, co powinno nam zająć około 7 minut.
- Po zagotowaniu odcedzamy nasze owoc przez gazę lub pieluchę tetrową.
- Po odcedzeniu nasz musimy jeszcze raz zagotować nasz sok a następnie przelać go do słoików, które musimy postawić zakrętką do dołu.