0
0
Lubisz meksykańską kuchnię? W takim razie świetnie się składa ponieważ przygotowaliśmy dla Ciebie coś specjalnego. Rewelacyjne chili con carne, które na pewno spotka się z uznaniem każdego podniebienia.
Składniki na chili con carne
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 2 mieszane papryki, pokrojone w kostkę
- 500g mielonego mięsa wołowego
- 1 łyżeczka ostrego chili w proszku
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- ½ łyżeczki wędzonej papryki
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 400g posiekanych pomidorów w puszce
- 400g fasolki cynowej, odsączonej
- 1 kostka wywaru wołowego
- 1 łyżeczka sosu Worcestershire
Czynności:
- Na dużej patelni rozgrzej olej i smaż cebulę i paprykę na małym ogniu przez 5 minut lub do mięknięcia. Następnie dodaj mieloną wołowinę, postaraj się ją przyrumienić. Potem dodaj proszek chili, kminek, paprykę, przecier pomidorowy oraz sól i pieprz i mieszaj, aż dobrze się połączą. Następnie gotuj przez kolejne 2-3 minuty.
- Dodaj pomidory, fasolę nerkową, kostkę rosołową i sos Worcestershire i dobrze wymieszaj. Następnie napełnij puszkę pomidorową wodą i dodaj do patelni, dobrze wymieszaj i zagotuj. Potem doprowadź do wrzenia i gotuj bez przykrycia przez 1 godzinę, dodając odrobinę wody, jeśli mieszanina stanie się zbyt sucha.
- Następnie po ugotowaniu chili podawaj z ryżem, kwaśną śmietaną i tartym serem.
Piszcie w komentarzach jak wam smakowało, i podajcie nasz wspaniały przepis na chili con carne dalej. Smacznego!
Please follow and like us: