0
0
Wszyscy wiemy, że aby przygotować ciasto drożdżowe potrzeba nam dużo wolnego czasu. Na szczęście to się dziś skończy. W tym artykule pokażemy Wam w jaki sposób przygotować ciasto drożdżowe unikając żmudnego procesu jego przyrządzania. Zostańcie z nami a już nigdy nie wrócicie do poprzednich przepisów!
Ciasto drożdżowe pomimo, że jest smacznym deserem to przygotowanie go jest bardzo czasochłonne. Niestety większość ludzi to przeraża, dlatego wolą zakupić takie ciasto w sklepie. Jednak każdy z nas wie, że żadne ciasto ze sklepu nie smakuje tak dobrze jak to, które przygotujemy sami w domu. Dlatego dziś pokażemy Wam przepis na ciasto drożdżowe, które możecie zrobić bez ugniatania!
Składniki:
- 5 szklanek mąki pszennej
- 3 jajka
- 20 gramów świeżych drożdży
- 3/4 szklanki oleju
- 1 szklanka mleka
- saszetka cukru wanilinowego
- 3/4 szklanki cukru
Przygotowanie:
- Do dużej miski wlej ciepłe mleko, jajka, cukier, cukier wanilinowy, drożdże oraz olej. Wymieszaj całość dokładnie tak, aby składniki się połączyły.
- Następnie wsyp do miski przesiana mąkę, lecz nie mieszaj jej z płynem. Odstaw pod przykryciem na mniej więcej 2 godziny do ciepłego miejsca.
- Po 2 godzinach dokładnie wymieszaj mąkę z reszta składników. Przelej masę do natłuszczonych foremek.
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni i piecz przez 40 minut.
- Do ciasta oczywiście możemy dodać wedle preferencji przeróżne dodatki tj. rodzynki czy owoce kandyzowane.
Please follow and like us: