Home Przepisy Jak łatwo wprowadzić jarmuż do diety. Przepisy!

Jak łatwo wprowadzić jarmuż do diety. Przepisy!

Jak łatwo wprowadzić jarmuż do diety. Przepisy!
0
0

Jeśli Twoim celem jest znaczne poprawienie ogólnego stanu zdrowia, jedzenie jarmużu i innych warzyw krzyżowych dwa lub trzy razy w tygodniu jest po prostu dobrym sposobem. Aby uzyskać najlepsze wyniki, włącz je do swojej diety cztery lub pięć razy w tygodniu. Przepisy i dania, które zawierają jarmuż wspaniale detoksykują nasz organizm i przyspieszają metabolizm co skutkuje szybszym zgubieniem zbędnych kilogramów. Jarmuż jest wypełniony dużymi ilościami witamin zwalczających choroby, w tym A, C i K, a także znacznymi ilościami witamin z grupy B, wapnia, miedzi, błonnika, manganu i potasu.

jarmuż przepisy

Każda porcja jarmużu ma ponad 45 unikalnych flawonoidów (rodzina składników odżywczych), które mają zarówno właściwości przeciwzapalne, jak i przeciwutleniające. Chociaż wszystkie zielone warzywa liściaste są dla ciebie dobre, jarmuż zdecydowanie zasłużył sobie na miano „króla warzyw”.

jarmuż przepisy

Jako dodatkowy bonus, jedna szklanka jarmużu dostarcza 90 mg wapnia w postaci bardzo biodostępnej. Jedno badanie dotyczące biodostępności wapnia wykazało, że wapń z jarmużu był o 25% lepiej wchłaniany niż wapń z mleka.

Jakie są najważniejsze właściwości posiada jarmuż?

Roślinne kwasy tłuszczowe omega-3 są niezbędne do budowy błon komórkowych, regulacji krzepnięcia krwi i  ochrony przed udarem  i  chorobami serca .

Stwierdzono, że właściwości jakie zawiera jarmuż są przeciwzapalne i pomagają zapobiegać chorobom autoimmunologicznym np.: zapaleniu stawów i chorobom serca.

Szeroka gama cennych flawonoidów, w tym 3 kwasy hydroksycynamonowe i 32 związki fenolowe, które pomagają w  utrzymaniu zdrowego poziomu cholesterolu  i poszukiwaniu wolnych rodników.

Podsumowując, oto coś, czego możesz nie wiedzieć. Po wystawieniu na działanie mrozu smak jarmużu staje się słodszy. Oznacza to, że zima jest najlepszą porą roku, aby ją zjeść. Oczywiście możesz nie mieć ochoty jeść go na surowo, ponieważ na dworze jest tak zimno. Dlaczego więc nie zjeść go jako zupy?

Oczyszczająca zupa z jarmużu

Składniki:
  • Jedna średniej wielkości marchewka pokrojona w kostkę o wielkości około ćwierć cala (jedna filiżanka)
  • Jedna średniej wielkości posiekana cebula
  • 1 szklanka pokrojonego w kostkę selera
  • Trzy szklanki jarmużu dokładnie spłukane i bez łodyg. Muszą być pokrojone na małe kawałki.
  • Dwa czerwone ziemniaki, starannie pokrojone w kostkę
  • 5 szklanek bulionu z kurczaka
  • 4 ząbki posiekanego czosnku
  • 2 łyżeczki. tymianku
  • 2 łyżeczki szałwi
  • Sól i pieprz do smaku
Instrukcje:
  • Weź cebulę i posiekaj razem z czosnkiem i pozostaw na 5 minut. (To wydobywa ich właściwości lecznicze.)
  • Weź jedną łyżkę bulionu, wlej do średniej wielkości garnka do zupy i podgrzej
  • Na średnim ogniu podsmaż cebulę przez około 5 minut, często mieszając.
  • Włóż czosnek i smaż przez około 60 sekund.
  • Dodaj seler, marchew i bulion i poczekaj, aż zaczną się gotować
  • Po osiągnięciu temperatury wrzenia zmniejsz ogień, aby gotować na wolnym ogniu i gotuj przez około pięć minut. Dodaj ziemniaki. Gotuj, aż ziemniaki zmiękną (około 15 minut).
  • Umieść jarmuż i pozostałe składniki. Gotuj jeszcze pięć minut. Aby zwiększyć smak i bogactwo, gotowanie zupy powinno trwać dłużej. 

Jeśli chcesz oczyścić swój organizm i zrzucić zbędne kilogramy, zachęcamy wprowadzić do swojego menu przepisy zawierające jarmuż.

Please follow and like us: