Z racji tego, że sezon na truskawki trwa w najlepsze a ich cena w końcu jest przystępna dla każdego, warto pomyśleć o wykorzystaniu tych owoców do obiadu. Zwykle truskawkek używa się jako nadzienia do pierogów lub klusków z polewą truskawkową. Jednak my dziś pokażemy Wam jak przyrządzić coś bardziej wykwintnego. Dziś dowiecie się jak przyrządzić pyszne knedle z truskawkami.
Truskawki najczęściej jemy na surowo lub ze śmietaną i cukrem. Jednak czas aby pokazać Wam szersze zastosowanie tych przepysznych owoców. Może Wam się wydawać, że kluski z polewą truskawkową to wszystko do czego można dodać truskawki. Nic bardziej mylnego. Okazuje się, że idealnie komponują się w knedlach.
Dziś pokażemy Wam prosty sposób na przepyszne knedle z truskawkami, które są już troche zapomnianą potrawą w kuchni polskiej. Jeśli zasmakuje Wam przepis, podajcie go dalej aby wznowić modę na knedle wśród Polaków.
Składniki:
- 0,5 kg ugotowanych ziemniaków,
- 2 szklani mąki pszennej,
- 2 jajka,
- 0,5 kg świeżych truskawek,
- szczypta soli,
- łyżeczka cukru.
Czynności:
- Zmielone w maszynce ziemniaki przekładamy do miski i dodajemy do nich przesianą mąkę, jajka, szczyptę soli i cukier. Zagniatamy ciasto i ugniatamy je do momentu, aż będzie pulchne i gładkie.
- Następnie rozwałkowujemy ciasto na desce na grubość 2-2,5 cm. Potem wycinamy z tego kółka. Najlepiej szklanką.
- Truskawki należy umyć, pozbyć się szczypułek i posypać cukrem.
- Następnie na każdą kulkę nakładamy nadzienie i zaklejamy, lepiąc kulkę.
- Zagotowujemy wodę z odrobiną soli. Gdy zacznie wrzeć, wrzucamy do niej knedle i gotujemy, aż wypłyną.