Sezon wakacyjny trwa w najlepsze. Czasem uda nam się urwać na weekend, czasem na tydzień, czasem na dwa. Jednak niezależnie od długości czy kierunku wyjazdu, zawsze pozostaje kwestia co zrobić z jedzeniem z lodówki. Ta niekonwencjonalna jajecznica przychodzi z pomocą.
Dzisiaj chciałabym Wam przedstawić przepis na niekonwencjonalną jajecznicę, który powstał właśnie w takiej sytuacji. W lodowce było sporo jedzenia, jednak z pozoru nie można było nic z niego zrobić. Dlatego tez nie czujcie się zobligowani do posiadania dokładnie tych składników, które zostaną wymienione.
Przede wszystkim bardzo Was zachęcam do eksperymentowania w kuchni, dzięki tej jajecznicy udało mi się uniknąć wyrzucenia dobry, jakościowych produktów do kosza.
SKŁADNIKI NA NIEKONWENCJONALNĄ JAJECZNICĘ:
- Cebula 1 sztuka
- Cukier 2 łyżeczki
- Woda
- Olej 2 łyżki
- Pomidory 2 sztuki
- Oliwa 2 łyżki
- Masło 2 łyżki
- Por 1/3 pora
- Jajka 4 sztuki
- Mleko 50 ml
- Natka pietruszki
- Sól
- Pieprz
PRZEPIS:
- Na rozgrzaną patelnię wrzuć pokrojoną cebulą (jeszcze bez oleju!!!). Dodaj odrobinę wody i 2 łyżki cukru. Wymieszaj aż woda delikatnie odparuje i zrobi się z niej sos. Przesuń cebule na jedną stronę patelni, a na pustej połowie rozgrzej olej. Usmaż cebulę aż będzie miała karmelowy odcień. Zdejmij cebulę z patelni, będzie potrzebna, gdy jajecznica już będzie gotowa.
2. Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła i wrzuć pokrojonego pora. Smaż aż zwiędnie, czyli około 7 minut. Następnie zdejmij gotowego pora z patelni.
3. Pokrój pomidory w grube plastry i usmaż je na patelni na niewielkiej ilości oliwy. Smaż pomidory około 2 minuty z każdej strony, następnie zdejmij z nich skórkę.
4. W międzyczasie wbij jajka do miski i dokładnie wymieszaj. Dodaj do nich sól i pieprz i również wymieszaj. Dorzuć pora do pomidorów, wymieszaj. Zrób miejsce na środku patelni i wlej jajka. Smaż do momentu aż osiągniesz idealna dla siebie konsystencję.
5. Jajecznicę przełóż na talerz posyp skarmelizowaną cebulą i natką pietruszki. Smacznego!