Home Przepisy Jajecznica w wersji bardzo niekonwencjonalnej

Jajecznica w wersji bardzo niekonwencjonalnej

Jajecznica w wersji bardzo niekonwencjonalnej
0
0

Sezon wakacyjny trwa w najlepsze. Czasem uda nam się urwać na weekend, czasem na tydzień, czasem na dwa. Jednak niezależnie od długości czy kierunku wyjazdu, zawsze pozostaje kwestia co zrobić z jedzeniem z lodówki. Ta niekonwencjonalna jajecznica przychodzi z pomocą.

jajecznica

Dzisiaj chciałabym Wam przedstawić przepis na niekonwencjonalną jajecznicę, który powstał właśnie w takiej sytuacji. W lodowce było sporo jedzenia, jednak z pozoru nie można było nic z niego zrobić. Dlatego tez nie czujcie się zobligowani do posiadania dokładnie tych składników, które zostaną wymienione.

Przede wszystkim bardzo Was zachęcam do eksperymentowania w kuchni, dzięki tej jajecznicy udało mi się uniknąć wyrzucenia dobry, jakościowych produktów do kosza.

SKŁADNIKI NA NIEKONWENCJONALNĄ JAJECZNICĘ:

  • Cebula 1 sztuka
  • Cukier 2 łyżeczki
  • Woda
  • Olej 2 łyżki
  • Pomidory 2 sztuki
  • Oliwa 2 łyżki
  • Masło 2 łyżki
  • Por 1/3 pora
  • Jajka 4 sztuki
  • Mleko 50 ml
  • Natka pietruszki
  • Sól
  • Pieprz

PRZEPIS:

  1. Na rozgrzaną patelnię wrzuć pokrojoną cebulą (jeszcze bez oleju!!!). Dodaj odrobinę wody i 2 łyżki cukru. Wymieszaj aż woda delikatnie odparuje i zrobi się z niej sos. Przesuń cebule na jedną stronę patelni, a na pustej połowie rozgrzej olej. Usmaż cebulę aż będzie miała karmelowy odcień. Zdejmij cebulę z patelni, będzie potrzebna, gdy jajecznica już będzie gotowa.

2. Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła i wrzuć pokrojonego pora. Smaż aż zwiędnie, czyli około 7 minut. Następnie zdejmij gotowego pora z patelni.

3. Pokrój pomidory w grube plastry i usmaż je na patelni na niewielkiej ilości oliwy. Smaż pomidory około 2 minuty z każdej strony, następnie zdejmij z nich skórkę.

4. W międzyczasie wbij jajka do miski i dokładnie wymieszaj. Dodaj do nich sól i pieprz i również wymieszaj. Dorzuć pora do pomidorów, wymieszaj. Zrób miejsce na środku patelni i wlej jajka. Smaż do momentu aż osiągniesz idealna dla siebie konsystencję.

5. Jajecznicę przełóż na talerz posyp skarmelizowaną cebulą i natką pietruszki. Smacznego!

Please follow and like us: