Bigos to niemal filar i największy przysmak polskiej kuchni. Znany jest od wielu lat jednak wiele osób często nie wie w jaki sposób przyrządzić tę przepyszną potrawę. Dziś jednak to ulegnie zmianie! Przedstawiamy Wam pierwszorzędny przepis na bigos z młodej kapusty, którym zachwycicie swoją rodzinę i znajomych. Zostańcie z nami a zaraz się dowiecie się jak go przygotować. Przepis jest banalnie prosty!
Z racji tego, że zima jest już za nami, możemy w końcu przygotować bigos z młodej i pysznej kapusty. Młoda kapusta dodaje niebywałego smaku jeśli uda nam się ją zakupić na bazarku. Ponadto młoda kapusta zawiera w sobie mnóstwo witamin i minerałów przy czym jest bardzo korzystna dla naszego zdrowia. Możemy w niej znaleźć takie pierwiastki jak: magnez, żelazo, mangan, potas oraz mnóstwo błonnika.
SPRAWDŹ NASZ PYSZNY PRZEPIS NA DOMOWY KETCHUP!
Składniki:
- główka młodej kapusty,
- marchewka,
- cebula,
- 3 łyżki oleju,
- 250 g ulubionej kiełbasy,
- 1,5 szklanki wody lub bulionu,
- pęczek koperku,
- sól, pieprz, cukier,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 2 liście laurowe,
- kilka kulek ziela angielskiego,
- 1,5 łyżki mąki.
Przygotowanie:
- Kapustę obieramy i szatkujemy. Wkładamy do dużego garnka i solimy. Następnie ścieramy obraną marchewkę na tarce. Dodajemy do tego liście laurowe i ziele angielskie. Wszystko zalewamy wodą oraz bulionem a później gotujemy na małym ogniu przez 8 minut mieszając.
- Następnie kroimy cebulę w kostkę, a kiełbasę w półplasterki i podsmażamy je na patelni. Następnie wrzucamy je do garnka i gotujemy wraz z kapustą.
- Bigos doprawiamy solą pieprzem i cukrem.
- Następnie podgrzewamy na patelni mąkę dodając odrobinę oleju. Gdy mąka się zarumieni wrzucamy wszystko do garnka.
- Na końcu siekamy koperek, i wrzucamy go do garnka wszystko dokładnie mieszając.