Home Przepisy Ciasto z rabarbarem – prosty przepis dla smakoszy!

Ciasto z rabarbarem – prosty przepis dla smakoszy!

Ciasto z rabarbarem – prosty przepis dla smakoszy!
0
0

Dziś pokażemy Wam w jaki sposób zadowolić nawet najbardziej wybrednych smakoszy deserów. Słodko-kwaśne ciasto z rabarbarem to smak, który zostaje na długo w pamięci. Przepis jest niezwykle prosty a dodatkowo, przygotowanie takiego ciasta zajmie Ci jedynie 15 minut!

ciasto z rabarbarem

Ciasto wielu osobom kojarzy się z bardzo czasochłonną pracą, jednak dziś pokażemy Wam jak w prosty i szybki sposób przyrządzić ciasto z rabarbarem.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej typu 450
  • 500 g łodyg rabarbaru
  • 180 g jogurtu naturalnego
  • 180 g cukru
  • 16 g cukru wanilinowego
  • 3 jajka
  • 180 ml oleju
  • 7 g proszku do pieczenia

Czynności:

  • Sprawdź czy wszystkie składniki mają temperaturę pokojową. Dlatego też wyjmij je z lodówki godzinę przed przygotowaniem ciasta.
  • Następnie wlej jogurt do miski i przesiej do niego mąkę.
  • Mieszaninę wzbogać o cukier, jajka, olej i proszek do pieczenia a potem wymieszaj wszystko za pomocą łyżki. Ciasto przelej do blachy, która powinna być pościelona papierem do pieczenia.
  • Następnie dokładnie umyj rabarbar i odetnij od niego liście a łodygi pokrój w cienkie paski.
  • Łodygi umieść na wierzchu ciasta i wstaw do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na 50 minut.
  • Po 50 minutach wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw na bok aby nieco się ostudziło. Gdy będzie już chłodne, posyp je kruszonką oraz cukrem pudrem.

Gdy wykonasz powyższe czynności ciasto jest gotowe i możesz je podać rodzinie lub gościom. Smacznego!

Please follow and like us: