0
0
Dziś pokażemy Wam w jaki sposób zadowolić nawet najbardziej wybrednych smakoszy deserów. Słodko-kwaśne ciasto z rabarbarem to smak, który zostaje na długo w pamięci. Przepis jest niezwykle prosty a dodatkowo, przygotowanie takiego ciasta zajmie Ci jedynie 15 minut!
Ciasto wielu osobom kojarzy się z bardzo czasochłonną pracą, jednak dziś pokażemy Wam jak w prosty i szybki sposób przyrządzić ciasto z rabarbarem.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej typu 450
- 500 g łodyg rabarbaru
- 180 g jogurtu naturalnego
- 180 g cukru
- 16 g cukru wanilinowego
- 3 jajka
- 180 ml oleju
- 7 g proszku do pieczenia
Czynności:
- Sprawdź czy wszystkie składniki mają temperaturę pokojową. Dlatego też wyjmij je z lodówki godzinę przed przygotowaniem ciasta.
- Następnie wlej jogurt do miski i przesiej do niego mąkę.
- Mieszaninę wzbogać o cukier, jajka, olej i proszek do pieczenia a potem wymieszaj wszystko za pomocą łyżki. Ciasto przelej do blachy, która powinna być pościelona papierem do pieczenia.
- Następnie dokładnie umyj rabarbar i odetnij od niego liście a łodygi pokrój w cienkie paski.
- Łodygi umieść na wierzchu ciasta i wstaw do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na 50 minut.
- Po 50 minutach wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw na bok aby nieco się ostudziło. Gdy będzie już chłodne, posyp je kruszonką oraz cukrem pudrem.
Gdy wykonasz powyższe czynności ciasto jest gotowe i możesz je podać rodzinie lub gościom. Smacznego!
Please follow and like us: