Home Przepisy Kotlet jajeczny – wehikuł czasu na stołówkę szkolną!

Kotlet jajeczny – wehikuł czasu na stołówkę szkolną!

Kotlet jajeczny – wehikuł czasu na stołówkę szkolną!
0
0

Kotlet jajeczny to wspaniała potrawa, która każdy jako dziecko miał szansę skosztować, czy to na babcinym obiedzie czy też w stołówce szkolnej. Jest idealnym rozwiązaniem na bezmięsny obiad, dlatego warto mieć tego asa w rękawie. Dziś pokażemy Wam banalny przepis na ten cudowny kotlet, który na pewno zasmakuje całej Twojej rodzinie!

kotlet jajeczny

Kotlet jajeczny to jeden z najlepszych rozwiązań, kiedy chcemy przyrządzić bezmięsny obiad. Danie nie dość, że jest przepyszne to ponadto jest równie sycący co zwykły, mięsny kotlet. Ponadto jest idealny jako danie wegetariańskie, dlatego jeśli zastanawiasz się nad jakimś prostym wegetariańskim daniem, ten kotlet to idealne rozwiązanie.

Składniki:

  • 10 jaj,
  • 3 łyżki bułki tartej plus bułka do panierowania,
  • 2 cebule,
  • sól i pieprz,
  • olej roślinny.

Czynności:

  • Umyj 8 jajek na twardo a następnie dokładnie obierz i drobno posiekaj w kostkę.
  • Cebulę drobno posiekaj, potem podsmaż na oleju aż się zarumieni a następnie dodaj do jajek.
  • Do powyższej mieszaniny doda 2 rozbite jajka oraz wsypujemy 3 łyżki bułki tartej. Dopraw mieszaninę solą oraz pieprzem a nastepnie dokładnie wymieszaj.
  • Z powyższej masy ulep kotleta i obtocz go dokładnie w bułce tartej.
  • Kotlety wrzuć na patelnię i smaż do momentu zarumienienia.

Kotlety najlepiej kompunują się z ziemniakami oraz sałatką z awokado i fasoli! Smacznego!

Please follow and like us: