
Ogórki kiszone to najprawdopodobniej jedne z najznamienitszych polskich przysmaków. Nie dość, że są idealnym dodatkiem do obiadu czy kanapek to ponadto idealnie się sprawdzają na bardziej zakrapiane imprezy. Zrobienie idealnie twardych i kwaskowych ogórków jest prawdziwą sztuką, dlatego dziś dowiecie się w jaki sposób przygotować najlepsze ogórki kiszone pod słońcem.
Ogórki kiszone towarzyszą naszej polskiej kuchni od zarania dziejów. Chyba nikt sobie nie wyobraża kotleta schabowego z ziemniakami bez smacznego ogórka kiszonego. Jednak aby je przygotować potrzebna jest odpowiednia wiedza. W internecie oczywiście można znaleźć wiele przepisów, jednak ten jest gwarantem zadowolenia nawet najbardziej wymagających kubków smakowych!
Składniki:
- 3 kg ogórków gruntowych
- 3 l wody
- 25 g soli
- 4 główki czosnku
- łodygi kopru razem z baldaszkami nasion oraz liśćmi
- korzeń chrzanu
- 4 liście chrzanu
- 12 zielonych liści dębu
Czynności:
- Na początku dokładnie umyj ogórki i namocz je w wodzie przez co najmniej 30 min. Wyczyść również chrzan, jego liście, koper oraz liście dębu.
- Następnie podziel czosnek na ząbki a chrzan utrzyj na małe wiórki.
- Po wykonaniu powyższych czynności umieść w każdym słoiku po dwa ząbki czosnku, trochę chrzanu, dwa liście dębu, pół liścia chrzanu i kawałki łodyg kopru.
- Potem możemy włożyć tam ogórki, które należy zalać wodą z solą.
- Słoiki zakręć, ustaw do góry dnem i zostaw w zimnym i ciemnym miejscu na 5 dni.
- Po 5 dniach ogórki są gotowe. Smacznego!