
Pogoda za oknem zdecydowanie jest bardziej jesienna niż letnia. Szybka zmiana pogody sprawi, że nie zdążymy przyzwyczaić się do niższych temperatur. Często w takich sytuacjach łatwiej o przeziębienia albo osłabienie odporności. Oto przepis na napar z imbiru, który świetnie rozgrzeje i wspomoże organizm.
SKŁADNIKI:
- Umyta cytryna, najlepiej bio (wtedy ma niepryskaną skórkę)
- Kawałek imbiru, mniej więcej wielkości połowy Waszego kciuka
- Ziele angielskie (3 sztuki)
- Goździki (3 sztuki)
- Kurkuma w proszku (jak macie możliwość dodajcie korzeń, wtedy napar będzie dużo bardziej aromatyczny)
- Odrobina cynamonu
- Miód (polecam lipowy bądź wielokwiatowy, ponieważ są najdelikatniejsze)
PRZEPIS:
1. Zagotuj wodę w czajniku. Obierz imbir ze skórki. Polecam obierać imbir łyżeczką, a nie nożykiem. Następnie weź wyciskarkę do czosnku i wyciśnij przez nią imbir do kubka, w którym przygotujesz napar. Nie wyrzucaj wyciśniętych resztek do kosza! Również dodaj je do naparu. Zalej wyciśnięty imbir wrzątkiem, przykryj kubek i odczekaj około 5 minut.
2. Sparz cytrynę wrzątkiem. Ten krok jest szczególnie istotny dla osób, które mają zwykłą cytrynę, a nie bio. Pokrój cytrynę w plasterki.
3. Następnie po około 5 minutach do kubka z naparem dodaj plasterek cytryny. Polecam go lekko wycisnąć. Kolejno dodaj goździki, ziele angielskie, odrobinę kurkumy oraz cynamonu. Na koniec dodaj łyżeczkę miodu i całość dokładnie wymieszaj. Gotowe!
Wszystkie składniki zawarte w naparze wspomagają układ odpornościowy oraz mają właściwości rozgrzewające. Co więcej pijąc napary nawadniamy się, o czym zimą łatwo zapomnieć.