
Zupa kolagenowa brzmi nieco strasznie i wyjątkowo dietetycznie. Jednak taka zupa to jedynie zupa gotowana na kościach wołowych, wieprzowych lub drobiowych. Można również skorzystać z ości i skóry ryb, jednak jest to mniej popularne. Generalnie zupa można wzbogacić o skórę i ścięgna, jednak nie jest to niezbędne.
Aby przygotować zupę kolagenową należy ją bardzo długo gotować. Podczas długiego gotowania, 12-20 godzinnego, do wywaru uwalniana jest glukozamina i chondroityna ale również kolagen, prolina i glicyna. Dzięki regularnemu jedzeniu takiej zupy poprawiamy wygląd naszej skóry, wzmacniamy nawilżenie naszych stawów. W Polsce gotuje się rosół, a przykładowo w Wietnamie zupę pho. Oba tradycyjne przysmaki to zupy kolagenowe, jednak nazywają się inaczej. Przepis pochodzi od Olgi Smile, która od ponad 15 lat prowadzi kulinarnego bloga olgasmile.com
Zupa kolagenowa
Składniki:
- 4-5 kg kości wołowych
- Ogon wołowy (około 2 kg)
- 4 marchewki
- 2 korzenie pietruszki
- 1/4 selera
- 1 por
- 4 czarne kardamony (sekretny składnik autorki przepisu)
- 3 anyże gwiazdkowe
- 1 łyżeczka soli
Przepis:
Zacznij od umycia kości. To ważne, aby pozbyć się małych kawałeczków kości. Następnie włóż je do garnka. Warzywa umyj, obierz (opcjonalnie) i przekrój na pół i również dodaj do garna. Uwaga! Jeżeli nie obierasz warzyw to bardzo dokładnie je wyszoruj. Dodaj anyż, kardamon i sól. Kolejno całość zalej wodą, tak, aby przykryło mięso na około 5 centymetrów. Gotuj minimum 12 godzin na niewielkim gazie. Zupę wyłącz, wystudź, a następnie przelej do słoików. Zupa kolagenowa jest gotowa. Smacznego!