
0
0
Pieczenie rogalików nie należy do najłatwiejszych zadań. Zwykle idziemy na łatwiznę i kupujemy je w cukierni lub piekarni. Jak się jednak okazuje, tak samo dobre rogaliki możemy przyrządzić u siebie w domu. Dziś pokażemy Wam jak je przygotować w prosty i przystępny sposób.
Dziś pokażemy Wam jak przygotować niesamowicie kruche i rozpływające się w ustach rogaliki. Wielu osobom te łakocie kojarzą się z domem rodzinnym i babciami, które często piekły takie rogaliki swoim wnukom.
Ten prosty i przejrzysty przepis pozwoli Wam osłodzić sobie nieco te zimne, jesienne dni. Rogaliki idealnie komponują się z gorącą herbatą malinową lub poranną kawą. Sprawdźcie zatem jak je przygotować.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 250 g zimnego masła (lub margaryny)
- 40 g świeżych drożdży lub 12 g drożdży instant
- 1 łyżeczka cukru
- 2 jajka (rozmiar M)
- 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18% lub jogurtu greckiego
- szczypta soli
- nadzienie: marmolada lub gęste powidła
Czynności:
- Śmietanę przełóż do miski a miskę wstaw do gorącej wody w celu ogrzania śmietany. Mieszaj cały czas śmietanę a następnie dorzuć cukier oraz pokruszone drożdże.
- Potem przykryj miskę i odstaw ją na 15 minut. W tym czasie weź kolejną miskę i wsyp do niej mąkę, sól, jajka, masło i wyrośnięty zaczyn.
- Następnie wyrób ciasto aż uzyskasz jednolitą masę. Ciasto wstaw do lodówki na godzinę.
- Po godzinie przekrój ciasto na 4 części i rozwałkuj na blacie posypanym mąką.
- Z rozwałkowanego ciasta wytnij 8 równych trójkątów, włóż do środka powidła i zawiń od podstawy trójkąta do jego wierzchołka.
- Następnie rozłóż rogaliki na blasze do pieczenia do ponownego urośnięcia. Pamiętaj jednak aby rogaliki się nie stykały. Polej rogaliki rozmąconym jajkiem a następnie posyp delikatnie cukrem.
- Rogaliki wstaw do piekarnika na 25 minut do temperatury 180 stopni. Smacznego!
Please follow and like us: