Home Przepisy JAK ZROBIĆ NATURALNY, DOMOWY JOGURT!

JAK ZROBIĆ NATURALNY, DOMOWY JOGURT!

JAK ZROBIĆ NATURALNY, DOMOWY JOGURT!
0
0

Powszechnie wiadomo, że jogurt jest doskonały dla naszego zdrowia. Zapewnia wiele korzyści, które mogą poprawić nasze ogólne samopoczucie, a jedną z nich są dobre bakterie, których potrzebuje nasz organizm. Ale czy wiesz, że oprócz tych korzyści jogurt oferuje znacznie więcej innych? Oto przepis na domowy jogurt!

jogurt

Niektórzy z nich są:

  • Zapobieganie osteoporozie dzięki dużej ilości witaminy D i wapnia
  • Zaprzestanie nadciśnienia lub wysokie ciśnienie krwi
  • Gładsza skóra
  • Wzmocniony układ odpornościowy
  • Ochrona przed przeziębieniem
jogurt

Zawsze możesz iść do supermarketu i kupić jeden, ale dlaczego nie zrobić własnego jogurtu? Możesz łatwo zrobić to w domu, a my zachęcamy do wypróbowania tego przepisu już dziś. Nie tylko ma lepszy smak, ale domowy jogurt nie zawiera konserwantów, jest tańszy, a ponadto pomożesz środowisku, ponieważ nie będziesz potrzebował materiałów do pakowania. Potrzebne składniki są prawdopodobnie teraz w kuchni, a gdy nauczysz się, jak zrobić domowy jogurt, nie będziesz myśleć o kupieniu go ponownie. 

Składniki na domowy jogurt:

  • Kwarta surowego, ekologicznego mleka
  • 2 łyżki stołowe. bez jogurtu cukrowego lub ekologicznego (stosowany jako przystawka)

Materiały do ​​jogurtu domowego:

  • Rondel
  • Słój o wielkości ćwiartki
  • Druciana trzepaczka
  • Termometr
  • Elektryczna podkładka grzewcza
  • Ręcznik kąpielowy

Zbierz potrzebne składniki i materiały i zacznij od przygotowania.

Przygotowanie jogurtu domowego:

Dodaj mleko do podgrzewanego rondla i pozwól mu się lekko zagotować. Uważaj, aby go nie przypalić. Gdy mleko będzie wystarczająco gorące, przenieś je do słoika Masona. Pozwól mu ostygnąć i za pomocą termometru zmierz jego temperaturę. Gdy osiągnie 110 stopni Fahrenheita, dodaj jogurt i dobrze wymieszaj. Zamknij słoik i owiń go podkładką grzewczą, a następnie ręcznikiem. Niech tak pozostanie z włączoną podkładką grzewczą przez 10 godzin. Następnie wyjmij podkładkę grzewczą i pozwól słoikowi pozostać w lodówce przez całą noc.

Twój domowy jogurt jest teraz gotowy do spożycia. Aby uzyskać inny smak, możesz dodać owoce lub przyprawy. Unikaj mleka krowiego, przygotowując domowy jogurt, ponieważ najlepszy jest ten, który jest przygotowywany z mleka koziego.

Please follow and like us: