Home Przepisy Zupa pomidorowa – przepis najlepszych restauratorów!

Zupa pomidorowa – przepis najlepszych restauratorów!

Zupa pomidorowa – przepis najlepszych restauratorów!
0
0

Zupa pomidorowa należy do chyba najpopularniejszych zup w kuchni polskiej. Nie ma chyba osoby, która nie miałaby słabości do tej przepysznej zupy. Dlatego dziś, pokażemy Wam jak przygotować ją jeszcze lepiej niż dotychczas. Cały sekret polega na jednym składniku, który zmieni Twój sposób patrzenia na pomidorówkę.

zupa pomidorowa

Zupa pomidorowa jest chyba najczęściej przyrządzaną zupą w Polsce. Prosta a jednocześnie bardzo smaczna, to idealne rozwiązanie na ciepły i rozgrzewający obiad. Zupę można gotować na różne sposoby: na koncentracie, świeżych pomidorach czy soku pomidorowym. Sposobów jest mnóstwo!

Dziś jednak pokażemy Wam najlepszy i najprostszy sposób, dzięki któremu oszczędzicie sobie godzin stania w kuchni.

Składniki:

  • 1 litr soku pomidorowego
  • 1 l wody
  • kostki rosołowe
  • włoszczyzna
  • cebula
  • czosnek – 3 ząbki
  • przyprawy + sól i pieprz
  • świeże zioła – bazylia, tymianek, lubczyk
  • śmietana

Sposób przygotowania:

  • Zagotuj wodę a następnie dodaj do niej zioła i przyprawy.
  • Dokładnie rozpuść kostki rosołowe w oddzielnej szklance a następnie dolej zo wody.
  • Dokładnie pokrój włoszczyznę i dodaj ją do gotującego wywaru.
  • Cebulę pokrój w kosteczkę a potem podsmaż delikatnie na patelni. Po kilku minutach również wrzuć ją do zupy.
  • Na koniec dodaj przeciśnięty czosnek i dolej sok pomidorowy.
  • Całość gotuj na miękkim ogniu do momentu aż warzywa zmiękną.
  • Na koniec dolej śmietany i dopraw natką lub bazylią smacznego!
Please follow and like us: