0
0
Dziś pokażemy Wam niezwykle polski przepis, którym jest zapiekanka z ziemniakami i kiszoną kapustą. Jest to absolutny hit, który zadowoli nawet najbardziej wyrafinowane podniebienia. Do idealna propozycja obiadowa na niedzielny obiad! Zaczynamy!
Zapiekanka z ziemniakami i kiszoną kapustą to niezwykle proste danie, które nie wymaga od Ciebie żadnych umiejętności kulinarnych. W prosty i szybki sposób przygotujesz pyszny i sycący posiłek dla całej rodziny, która po pierwszej porcji będzie błagać o dokładkę! Sprawdźmy zatem jakich składników potrzebujemy.
Składniki:
- 1 kg obranych ziemniaków pokrojonych w plastry
- 500 g kapusty kiszonej
- obrane jabłko pokrojone w kostkę
- posiekana cebula
- 2 ząbki czosnku
- 120 ml bulionu warzywnego
- 10 g cukru
- 4 g papryki wędzonej
- 2 g pieprzu ziołowego
- 50 g zimnego masła
- 200 g sera żółtego
- olej
Czynności:
- Dokładnie posiekaj cebulę i wraz z ząbkami czosnku podsmaż na rozgrzanym oleju. Następnie, gdy te się zeszklą, dodaj pokrojoną kiszona kapustę, jabłko, bulion oraz przyprawy.
- Smaż do momentu aż jabłka staną się miękkie a w międzyczasie podgotuj plastry ziemniaków aby te stały się lekko miękkie.
- Następnie odcedź delikatnie ziemniaki a naczynie żaroodporne posmaruj olejem. Układaj po kolei ziemniaki, kapustę kiszoną, starty ser, ziemniaki, kapustę kiszoną i starty ser. Na wierzchu natomiast umieść wiórki zimnego masła.
- Potem wsadź zapiekankę do rozgrzanego na 190 stopni piekarnika i piecz przez około 45 minut! Smacznego!
Please follow and like us: