Home Przepisy Tarta ze śliwkami, która osłodzi jesienne wieczory

Tarta ze śliwkami, która osłodzi jesienne wieczory

Tarta ze śliwkami, która osłodzi jesienne wieczory
0
0

Jesień zbliża się do nas małymi krokami. Lato nie daje jeszcze o sobie zapomnieć, jednak część osób już grzeje się pod kocykiem z herbatą. Ta tarta ze śliwkami osłodzi każdy wieczór czy to przy książce, czy przed filmem. Przepis pochodzi od Weroniki Młyńczyk, która jest dietetykiem i prowadzi konto na Instagramie, gdzie dzieli się takimi przyskami.

tarta ze śliwkami

Jakie składniki przygotować?

Tarta ze śliwkami – składniki

Składniki na ciasto

  • 200 gramów mąki (autorka pomieszała pszenną z orkiszową)
  • 2 żółtka
  • 30 gramów ksylitolu (może być inne słodzidło, ale zwiększy się kaloryczność deseru)
  • 80 gramów zimnego masła
  • 30 gramów jogurtu greckiego

Składniki na bezę

  • 3 białka
  • 70 gramów cukru (można użyć ksylitolu, ale beza nie będzie wtedy chrupiąca)
  • 5 gramów skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżka soku z cytryny

Dodatkowo

  • 600 gramów śliwek węgierek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 0,5 łyżeczki kardamonu
  • 20 gramów migdałów w płatka

Tarta ze śliwkami – przygotowanie

  1. Zaczynamy od przygotowania ciasta. Wszystkie składniki (mąkę, żółtka, ksylitol, masło i jogurt) włóż do robota kuchennego i zmiksuj. Następnie przełóż ciasto do formy i ugnieć za pomocą dłoni. Formę z ciastem przełóż do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 15 minut.

2. Czas na główny składnik tarty ze śliwkami. Śliwki umyj, następnie pokrój w ćwiartki. Kolejno wymieszaj dokładnie z cynamonem i kardamonem. Odstaw na bok.

3. Teraz czas na przygotowanie bezy. Autorka specjalnie podkreśla, aby wykorzystać cukier zamiast ksylitolu, ponieważ tylko wtedy uzyskami konsystencję oraz chrupkość bezy. Jeżeli dodamy ksylitol zamiast cukru zmniejszymy kaloryczność jedynie o 10 kcal, a niestety w smaku bardzo wiele. Schłodzone białka ubij mikserem na sztywną pianę, następnie dalej ubijając dodawaj po jednej łyżce ksylitolu i cukru. Gdy cukier całkowicie się rozpuści możesz przestać ubijać białka – piana powinna być gładka i błyszcząca. Dodaj sok z cytryny oraz skrobię ziemniaczaną i krótko wymieszaj.

4. Tarta ze śliwkami już prawie jest gotowa! Na upieczony spód wyłóż śliwki wraz z przyprawami. Całość przykryj bezą i posyp płatkami migdałowymi. Włóż do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza i piecz przez 50-60 minut, aż beza się zarumieni. Deser jest gotowy, smacznego!

Please follow and like us: