Home Dieta Zielone koktajle powinny częściej gościć w naszej kuchni

Zielone koktajle powinny częściej gościć w naszej kuchni

Zielone koktajle powinny częściej gościć w naszej kuchni
0
0

Zielone koktajle są szybkie w przygotowaniu oraz mogą być dostosowane do indywidualnych preferencji. Ponadto, są świetną opcją dla osób, które chcą zjeść coś zdrowego, a nie mają wiele czasu na przygotowanie posiłku. Zielone smoothie poleca się zarówno na pierwsze jak i drugie śniadanie. W związku z czym możemy je zarówno wypić w domu, jak również zabrać ze sobą na wynos.

zielone smoothie

Zielone koktajle odpowiednio przygotowane mogą dostarczyć naszemu organizmowi potrzebnych witamin oraz minerałów. Jeżeli przygotujemy pełnowartościowe smoothie to będzie ono bardzo sycącym posiłkiem. Dodatkowo, jeżeli ktoś jest na bakier z owocami i warzywami, to w smoothie bardzo łatwo je przemycić. Dzięki dodaniu niektórych charakterystycznych składników możemy przyćmić smak innych, często dla nas mniej smacznych. Największą z jego zalet jest szybkość jego przygotowania. Wystarczy umyć składniki, wrzucić do blendera i gotowe.

Składniki na smoothie

  • Szklanka awokado
  • 3/4 szklanki jabłka
  • 2 szklanki szpinaku
  • Łyżeczka siemienia lnianego
  • Szklanka soku jabłkowego (najlepiej tłoczonego lub wyciśniętego samemu)

Przepis na zielony koktajl

Awokado obierz ze skórki, jednak nie wyrzucaj pestki! O tym jak ją wykorzystać znajdziesz tutaj: https://niefejki.pl/pestka-z-awokado-jak-mozna-ja-wykorzystac-w-kuchni/. Jabłko umyj, pokrój na ćwiartki, a następnie pozbądź się komór nasiennych. Szpinak również umyj. Wszystkie warzywa włóż do misy blendera, następnie dodaj siemię lniane. Składniki zalej sokiem jabłkowym. Całość zblenduj na gładką, mięsistą masę. Gotowe!

Please follow and like us: