Pestka z awokado – jak można ją wykorzystać w kuchni?
Gdy już wydobędziemy cały zielony miąższ, pestkę z awokado najczęściej wyrzucamy do kosza. Jak się okazuje, niesłusznie. Pestka z awokado zawiera wiele substancji, które pozytywnie wpłyną na nasz organizm. Jedyne co musimy zrobić to dobrze się za nią zabrać i może okazać się stałym bywalcem naszej kuchni.
Po wydobyciu pestki, najlepiej położyć ją na słońcu na 2-3 dni. Następnie, gdy wystarczająco uschnie możemy pokruszyć ją na mniejsze kawałki. Docelowo chcemy wrzucić ją do blendera i otrzymać formę przypominającą zmielone orzechy.
Czy to gra watra świeczki?
Jak się okazuje, spożywanie pestki z awokado niesie za sobą liczne korzyści!
1. Dzięki dużej zawartości witamin, a w szczególności witaminy A i E co przyczynia się do poprawy jakości włosów i paznokci.
2. Pestka z awokado jest bogata w luteinę, która znana jest z pozytywnego wpływu na wzrok
3. Posiada również wiele potasu i magnezu, co może wspomóc w pracy serca i zmniejszyć ryzyko zawału
4. Ma działanie antybakteryjne a nawet przeciwwirusowe
5. Pestka z awokado dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy jest idealnym składnikiem, do wzmacniania naszej odporności. Ponadto, pozwala wyhamowywać procesy starzenia się.
6. Dla kobiet, które ciężko przechodzą miesiączki, może wspomóc w załagodzeniu bóli menstruacyjnych
Jak spożywać pestkę z awokado?
Po zmieleniu, pestkę możemy dodawać właściwe wszędzie. Czy to do smoothie, kremów, jogurtów, a nawet jako element dekoracyjny do kanapek i sałatek.