Home Przepisy Dobrze doprawiona wątróbka to podstawa! Prosty przepis.

Dobrze doprawiona wątróbka to podstawa! Prosty przepis.

Dobrze doprawiona wątróbka to podstawa! Prosty przepis.
0
0

Wątróbka jest jednym z dań, które są prawdziwą zmorą każdego dziecka. Jest to niestety ten rodzaj mięsa, które albo się uwielbia albo nienawidzi. Jednak jest na to specjalny sposób, który sprawi, że Twoje dziecko zacznie jeść wątróbkę. To co musisz zrobić, to jedynie zastosować się do naszego przepisu a wtedy Twoje zmartwienie odejdzie w niepamięć.

wątróbka

Wątróbka źle przygotowana, jest wyjątkowo niesmaczna oraz może odstraszać swoim specyficznym zapachem. Mało osób wie, że kluczem do sukcesu jest dobra temperatura oraz sposób przygotowanie. Jesteśmy przekonani, że ten przepis na zawsze odmieni smak Twojego dziecka a wątróbka stanie się jego ulubioną potrawą.

Mamy nadzieję, że tak się stanie ponieważ wątróbka jest bardzo bogata w szereg witamin i minerałów takich jak: żelazo, witamina A, witaminy z grupy B oraz białko.

Składniki:

  • pół kilograma wątróbki drobiowej
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 średnia marchew
  • 100 ml śmietany 18%
  • olej
  • 1 łyżka mąki
  • suszony tymianek
  • papryka słodka w proszku
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki

Przygotowanie:

  1. Obierz warzywa i drobno je posiekaj.
  2. Następnie patelni rozgrzej olej, wsyp do niego marchewkę oraz cebulę. Smaż aż nabiorą złocistego koloru.
  3. Potem zmniejsz ogień i dodaj posiekany czosnek.
  4. Następnie na patelnie wrzuć pokrojoną w plasterki wątróbkę. Smaż całość przez 5 minut na słabym ogniu.
  5. Dosyp mąkę i wymieszaj, wlej 100 ml wody i 100 ml śmietany. Następnie wsyp tymianek, paprykę, sól oraz pieprz. Wymieszaj dokładnie.
  6. Potem smaż przez 1 minutę i wyłącz ogień.
Please follow and like us: