Home Przepisy Kotlety wegańskie mogą smakować nawet mięsożercom. Zobacz jak!

Kotlety wegańskie mogą smakować nawet mięsożercom. Zobacz jak!

Kotlety wegańskie mogą smakować nawet mięsożercom. Zobacz jak!
0
0

Zaczynasz dopiero przygodę z wegetarianizmem? Kotlety wegańskie stanowią idealny zastępnik do mięsnych kotletów. Kotlety z warzyw na pierwszy rzut oka nie mogą smakować dobrze, jednak jak się okazuje, posmakowały już wielu zapalonym mięsożercom. Dlatego jeżeli chcesz przejść na wegetarianizm lub po prostu dodać coś nowego do swojej kuchni przedstawiamy ten prosty przepis.

kotlety wegańskie

Kotlety wegańskie są idealną alternatywą na schabowe czy mielone. Pyszny i dellikatny smak sprawi, że polubi je nawet osoba, która nie wyobraża sobie życia bez mięsa.

Składniki:

  • 1 duży kalafior,
  • 4 łyżki bułki tartej + nieco więcej do obtoczenia,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • ząbek czosnku,
  • 2 łyżki wiórków kokosowych,
  • masło klarowane lub olej (zależnie od preferencji).

Czynności:

  • Na początku włóż kalafior do dużego garnka z gorącą wodą a następnie gotuj przez kwadrans.
  • Po kwadransie wyjmij kalafior z wody a następnie pokrój na małe kawałki i ostudź.
  • Potem dokładnie zblenduj, dzięki czemu pozbędziesz się twardych części warzywa.
  • Do rozdrobnionego warzywa dodajemy sól, pieprz, rozdrobnioną bułkę tartą, jajka, szczypiorek, przeciśnięty przez praskę czosnek i wiórki kokosowe.
  • Dokładnie wymieszaj składniki a następnie uformuj kotlet i obtocz go w bułce tartej.
  • Smaż kotleta na patelni obustronnie przez około 5 minut.

Najlepiej jest smażyć je partiami aby kotlety nie przywierały do patelni. Smacznego!

Please follow and like us: