Home Przepisy PYSZNY PRZEPIS NA TRUSKAWKOWY SERNIK!

PYSZNY PRZEPIS NA TRUSKAWKOWY SERNIK!

PYSZNY PRZEPIS NA TRUSKAWKOWY SERNIK!
0
0

Trzeba przyznać, że nie jest to najzdrowszy z deserów, ale na szczęście, jest to przerobiony przepis na tzw. ,,fit” truskawkowy sernik. Ten nie ma rafinowanego cukru, jest  bezmleczny, bezglutenowy i ma mało węglowodanów. Do kremu połączysz krem ​​kokosowy z odrobiną tapioki, aby go nieco zagęścić. Należy zwrócić uwagę na dwie ważne rzeczy. Używaj kremu kokosowego, a nie mleka kokosowego . Krem kokosowy jest znacznie grubszy niż mleko kokosowe i nie przenika do babki. Zrób krem ​​kokosowy na 6-8 godzin przed ciastkiem i ostudź. Pozwala to zagęścić tapiokę i krem ​​kokosowy.

truskawkowy sernik przepis

Ciastko składa się z mąki kokosowej, jajek, mleka kokosowego, oleju kokosowego i syropu klonowego (lub wybranego słodzika). Mąka kokosowa naprawdę nadaje jej gęstość potrzebną do ciastek. Ciasto nie może być bardziej gęste, nadające się do żucia i pyszne! 

Po połączeniu składników babki, przenieś na patelnię i upiecz. Po schłodzeniu babki, zwykle około godziny, polej ją schłodzoną śmietaną kokosową i truskawkami. Trzymaj ciastko w zamrażarce, aby zachować optymalną świeżość.

Truskawkowy sernik – przepis

truskawkowy sernik przepis

Porcja: 8-10

Składniki

Dla kruchego

  • ½ szklanki mąki kokosowej
  • 3 jajka
  • ¼ szklanki stopionego oleju kokosowego
  • ¼ szklanki syropu klonowego
  • ½ szklanki niesłodzonego mleka kokosowego
  • ¼ łyżeczki soli morskiej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki  ekstraktu waniliowego

Do polewy

  • krem ​​kokosowy
  • 2 łyżki mąki z tapioki
  • 1 funt świeżych truskawek, w ćwiartce
  • 1 łyżka cukru kokosowego
  • Miód 

Instrukcje

  1. Zrób krem ​​kokosowy 6-8 godzin wcześniej, mieszając krem ​​kokosowy z mąką tapioki i schładzając. Ten krok jest ważny, aby umożliwić gęstnienie kremu.
  2. Aby przygotować ciastko, rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Przygotuj patelnię lub naczynie do pieczenia, smarując je olejem kokosowym, a następnie odłóż na bok.
  3. W małej misce przesiej razem mąkę kokosową, proszek do pieczenia i sól.
  4. W osobnej większej misce ubij jajka z mlekiem kokosowym, olejem kokosowym, syropem klonowym i ekstraktem waniliowym. Powoli złóż suche składniki na mokre.
  5. Przenieś ciasto na przygotowaną patelnię. Będzie gęsty i mokry. Za pomocą szpatułki rozprowadź ciasto w równej warstwie.
  6. Piec 20-22 minut, aż krawędzie się zrumienią i ciasto będzie ustawione. Po zakończeniu powinno być możliwe włożenie wykałaczki w środku.
  7. Wyjmij z piekarnika i ostudź 30 minut do 1 godziny.
  8. Podczas gdy ciastko ostygnie, wrzuć truskawki do miski z cukrem kokosowym, aby cukier rozpuścił się na jagodach.
  9. Aby złożyć, nałóż krem ​​kokosowy na ciastko i rozprowadź równomiernie. Posyp truskawkami i skrop miodem według życzenia.
  10. Dla optymalnej świeżości trzymaj w zamrażarce pod przykryciem.

Jeśli podobał Ci się ten przepyszny przepis, wypróbuj ten łatwy przepis na lody bananowe.

Please follow and like us: