Trzeba przyznać, że nie jest to najzdrowszy z deserów, ale na szczęście, jest to przerobiony przepis na tzw. ,,fit” truskawkowy sernik. Ten nie ma rafinowanego cukru, jest bezmleczny, bezglutenowy i ma mało węglowodanów. Do kremu połączysz krem kokosowy z odrobiną tapioki, aby go nieco zagęścić. Należy zwrócić uwagę na dwie ważne rzeczy. Używaj kremu kokosowego, a nie mleka kokosowego . Krem kokosowy jest znacznie grubszy niż mleko kokosowe i nie przenika do babki. Zrób krem kokosowy na 6-8 godzin przed ciastkiem i ostudź. Pozwala to zagęścić tapiokę i krem kokosowy.
Ciastko składa się z mąki kokosowej, jajek, mleka kokosowego, oleju kokosowego i syropu klonowego (lub wybranego słodzika). Mąka kokosowa naprawdę nadaje jej gęstość potrzebną do ciastek. Ciasto nie może być bardziej gęste, nadające się do żucia i pyszne!
Po połączeniu składników babki, przenieś na patelnię i upiecz. Po schłodzeniu babki, zwykle około godziny, polej ją schłodzoną śmietaną kokosową i truskawkami. Trzymaj ciastko w zamrażarce, aby zachować optymalną świeżość.
Truskawkowy sernik – przepis
Porcja: 8-10
Składniki
Dla kruchego
- ½ szklanki mąki kokosowej
- 3 jajka
- ¼ szklanki stopionego oleju kokosowego
- ¼ szklanki syropu klonowego
- ½ szklanki niesłodzonego mleka kokosowego
- ¼ łyżeczki soli morskiej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
Do polewy
- krem kokosowy
- 2 łyżki mąki z tapioki
- 1 funt świeżych truskawek, w ćwiartce
- 1 łyżka cukru kokosowego
- Miód
Instrukcje
- Zrób krem kokosowy 6-8 godzin wcześniej, mieszając krem kokosowy z mąką tapioki i schładzając. Ten krok jest ważny, aby umożliwić gęstnienie kremu.
- Aby przygotować ciastko, rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Przygotuj patelnię lub naczynie do pieczenia, smarując je olejem kokosowym, a następnie odłóż na bok.
- W małej misce przesiej razem mąkę kokosową, proszek do pieczenia i sól.
- W osobnej większej misce ubij jajka z mlekiem kokosowym, olejem kokosowym, syropem klonowym i ekstraktem waniliowym. Powoli złóż suche składniki na mokre.
- Przenieś ciasto na przygotowaną patelnię. Będzie gęsty i mokry. Za pomocą szpatułki rozprowadź ciasto w równej warstwie.
- Piec 20-22 minut, aż krawędzie się zrumienią i ciasto będzie ustawione. Po zakończeniu powinno być możliwe włożenie wykałaczki w środku.
- Wyjmij z piekarnika i ostudź 30 minut do 1 godziny.
- Podczas gdy ciastko ostygnie, wrzuć truskawki do miski z cukrem kokosowym, aby cukier rozpuścił się na jagodach.
- Aby złożyć, nałóż krem kokosowy na ciastko i rozprowadź równomiernie. Posyp truskawkami i skrop miodem według życzenia.
- Dla optymalnej świeżości trzymaj w zamrażarce pod przykryciem.
Jeśli podobał Ci się ten przepyszny przepis, wypróbuj ten łatwy przepis na lody bananowe.