Pieczenie nie należy do najłatwiejszych czynności w kuchni. Dlatego warto mieć przepisy, które nie są zbyt skomplikowane. Dziś pokażemy Wam jak w prosty sposób przygotować francuskie rogaliki nadziewane marmoladą w zaledwie kilka minut. Zostańcie z nami!
Jak się okazuje, piecznie nie zawsze musi być takie straszne jak może nam się wydawać. Dziś pokażemy Wam banalny przepis na francuskie rogaliki nadziewane marmoladą. Potrzebujemy jedynie 4 składników i dosłownie kilkunastu minut w kuchni.
Francuskie rogaliki to idealne rozwiązanie na przekąskę do kawy lub herbaty dla Twoich gości. Słodkie i delikatne stanowią dodatkowo idealne rozwiązanie na podwieczorek lub drugie śniadanie. Pamiętajcie, że warto zawsze trzymać w lodówce ciasto francuskie, ponieważ wielokrotnie może nas uratować z wielu opresji.
Składniki:
- arkusz ciasta francuskiego
- dżem
- jajko
- brązowy cukier
Czynności:
- Ciasto francuskie pokrój w trójkąty a następnie na każdy nałóż łyżeczkę dżemu. Potem zawiń ciasto w rogalik od podstawy trójkąta.
- Następnie dokładnie roztrzep jajko i dokładnie posmaruj nim zawinięte rogaliki.
- Brązowym cukrem udekoruj górę naszych francuskich rogalików.
- Na końcu nastaw piekarnik na 200 stopni z funkcją termo obiegu i piecz rogaliki przeze ok. 15 minut. Pamiętaj, żeby nie trzymać ich zbyt długo w piekarniku, ponieważ ciasto francuskie jest bardzo delikatne.
- Następnie rogaliki wyłóż na blachę aby się ostudziły i gotowe! Najlepiej smakują z marmoladą wiśniową i białą kawą. Smacznego!