Home Przepisy Chlebek bananowy od Michała Korkosza, czyli Rozkosznego

Chlebek bananowy od Michała Korkosza, czyli Rozkosznego

Chlebek bananowy od Michała Korkosza, czyli Rozkosznego
0
0

We wczorajszym wpisie polecam 3 kulinarne konta na Instagramie. Na dowód dzisiaj umieszczam przepis na chlebek bananowy od Michała Korkosza. Nie jest to szybki przepis, ale jak macie możliwość to świetnie jest go przygotować dzień wcześniej i rano mieć już gotowe przepyszne śniadanie.

chlebek bananowy

SKŁADNIKI NA CHLEBEK BANANOWY:

1 i ¾ kubka mąki pszennej

1 łyżeczka sody oczyszczonej

½ łyżeczki proszku do pieczenia

½ łyżeczki cynamonu (opcjonalnie, aczkolwiek bardzo polecam dodać)

1/2 szklanki cukru brązowego

1/3 szklanki kwaśnej śmietany lub jogurtu

Pół kostki masła (roztopionego i przestudzonego)

2 jajka

3-4 bardzo dojrzałe banany*

DODATKOWO:

Keksówka

Orzechy (ja polecam migdały)

Gorzka czekolada

Banan

*Jeżeli nie masz dojrzałych bananów to włóż je do piekarnika nagrzanego do 150 stopni Celsjusza na 20 minut. Wtedy stanął się dużo słodsze.

PRZYGOTOWANIE CHLEBKA BANANOWEGO:

  1. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia, a piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza
  2. Suche składniki czyli mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól i cynamon wymieszaj w niewielkiej misce.
  3. Banany rozgnieć widelcem w dużej misce, dodaj jajka i roztrzep je z bananami. Wlej wystudzone masło, śmietanę i brązowy cukier, a następnie dokładnie wymieszaj. Dodaj suche składniki i wymieszaj je tylko do połączenia.
  4. Do masy chlebka bananowego dodaj czekoladę i orzechy, jeżeli ich używasz.
  5. Ciasto przełóż do keksówki. Dodatkowego banana przekrój na pół i wciśnij w ciasto, posyp cukrem brązowym i kawałkami czekolady.
  6. Chlebek bananowy włóż do piekarnika i piecz do suchego patyczka, czyli około 50 minut. Następnie wyjmij go z piekarnika i wystudź w formie przez dodatkowe 10-15 minut.

Ten przepis Michała Korkosza jest świetną opcją dla osób lubiących słodkie śniadania, drugie śniadania lub podwieczorki. Chlebek bananowy świetnie komponuje się z wszelkimi dżemami, jogurtami czy nawet masłem i szklanką zimnego mleka. Ponownie zachęcam do obserwowania autora tego przepisu na Instagramie (@rozkoszny), z pewnością miło się zaskoczycie.

Please follow and like us: