Home Zdrowie Jakie są najlepsze i naturalne zamienniki cukru!

Jakie są najlepsze i naturalne zamienniki cukru!

Jakie są najlepsze i naturalne zamienniki cukru!
0
0

Jak więc słodzisz swoje ulubione posiłki i napoje? Na szczęście istnieje wiele naturalnych alternatyw dla cukru, które można stosować zamiast rafinowanych i sztucznych cukrów bez tylu skutków ubocznych. Tutaj przygotowaliśmy listę najlepszych naturalnych substytutów cukru, abyś mógł zająć się spożyciem cukru i upewnić się, że jesz najzdrowsze możliwe słodziki. Poniżej znajdziesz najlepsze i naturalne zamienniki cukru!

naturalne zamienniki cukru

Najlepsze i naturalne zamienniki cukru!

1. Syrop klonowy

Syrop klonowy to popularny słodzik, który zawiera około 50 kalorii w każdej łyżce stołowej. Jeśli mieszkasz w obszarze z klonami, możesz zbierać własny syrop, dotykając drzew i gotując sok. Dla wszystkich innych syrop klonowy jest łatwo dostępny w sklepach spożywczych i sklepach ze zdrową żywnością w całym kraju. Syrop zawiera zdrowe związki, takie jak przeciwutleniacze i cynk, które mogą pomóc w utrzymaniu ogólnego stanu zdrowia. Poszukaj odmian klasy B, które zwykle mają bogatsze stężenie przeciwutleniaczy.

. Surowy Miód

Surowy miód jest doskonałym naturalnym słodzikiem, ponieważ jest pełen zdrowych witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Łyżka miodu zawiera witaminy z grupy B, niacynę, potas i enzymy, które mogą pomóc w usprawnieniu trawienia i osłodzeniu potraw. Miód ma niski indeks glikemiczny i zawiera mniej kalorii niż banan i inne owoce. Surowy miód oferuje również korzyści w przypadku alergii i pomaga zwiększyć odporność.

naturalne zamienniki cukru

. Syrop z brązowego ryżu

Syrop z brązowego ryżu jest fermentowaną alternatywą dla cukru, która jest pełna enzymów i jest idealna dla osób, które lubią dodawać odrobinę cukru do wypieków lub napojów. Ryż brązowy przechodzi proces fermentacji, który usuwa skrobię i tworzy bogaty, gęsty syrop. Jeśli potrzebujesz bezglutenowych zamienników cukru, koniecznie sprawdź proces fermentacji brązowego ryżu. Niektóre syropy powstają przy użyciu enzymów zbożowych, co oznacza, że ​​powstały syrop z brązowego ryżu nie jest przyjazny dla glutenu.

4. Cukier kokosowy

Kokos jest popularny w alternatywnym świecie zdrowia. Olej, mleko i miąższ orzechów kokosowych są używane do wszystkiego, od bardziej lśniących włosów i lepszej skóry po wybielanie zębów i pastę do zębów. Jest tak, ponieważ orzechy kokosowe zawierają duże ilości żelaza, wapnia i składników odżywczych, które wspomagają procesy komórkowe.

Cukier kokosowy jest świetną alternatywą dla zwykłego cukru dzięki jego bogatemu w składniki odżywcze profilowi. Pochodzi z kwiatów palmy kokosowej. Cukier wydaje się być grubszy niż cukier biały, ale jest idealnym składnikiem do ciast i ciastek.

. Owoc Mnicha

Ekstrakt z owoców mnicha jest setki razy słodszy niż zwykły cukier. Ponadto ma zero kalorii i chociaż nie zawiera fruktozy ani glukozy, słodki smak czerpie z obecności przeciwutleniaczy zwanych mogrozydami. 

. Stewia

Stewia ma zero kalorii i jest naturalnym substytutem cukru wytwarzanym z rośliny stewii, którą można znaleźć w Ameryce Południowej. Roślina pochodzi z Brazylii i Paragwaju i zawiera związki zwane glikozydami stewiolowymi, które są 150 razy słodsze niż cukier. Oznacza to, że możesz zużywać mniej cukru bez poświęcania smaku. Stewia wraz z erytrytolem jest również zatwierdzona do stosowania w połączeniu z dietą ketonową. Ponieważ nie zawiera kalorii, nie wpłynie na zwiększenie masy ciała ani nie zniszczy twojego planu odchudzania.

. Melasa

Melasa jest świetną alternatywą dla cukru dla osób lubiących pieczenie. Ten gęsty syrop zawiera mangan i witaminy z grupy B, które są korzystne dla włosów i zdrowia. Ten substytut cukru zawiera również wysokie stężenie fenoli – naturalnie występujących przeciwutleniaczy.

Melasa jest wytwarzana z cukru trzcinowego, który gotuje się w syropie. Melasa to specjalny rodzaj substytutu cukru, który podlega dodatkowej obróbce i ma wyższe stężenie przeciwutleniaczy w porównaniu do zwykłej melasy.

. Ksylitol

Ksylitol jest alkoholem cukrowym, który nie zawiera fruktozy. Jest zwykle wytwarzany z kukurydzy, gdy jest stosowany jako substytut cukru, ale można go również znaleźć naturalnie występujący w wielu owocach i warzywach. Ten substytut cukru zawiera prawie połowę ilości kalorii występującej w zwykłym cukrze i może również oferować korzyści zdrowotne dla zębów i kości. Dodaj go do ulubionych koktajli owocowych lub użyj go zamiast cukru trzcinowego podczas pieczenia.

Naturalne zamienniki cukru o kilka razy bardziej zdrowsze!

American Heart Association zaleca ograniczenie spożycia cukru, nawet jeśli jesz zdrowe cukry. Jest tak, ponieważ spożywanie zbyt dużej ilości cukru może wpływać na ciśnienie krwi i zwiększać ryzyko chorób serca i innych problemów zdrowotnych. Dokonuj zdrowych wyborów, używając naturalnych aromatów, takich jak cynamon i ziele angielskie, do aromatyzowania herbat i innych napojów. Zrób własne opatrunki w domu przy użyciu naturalnych substytutów cukru, aby ograniczyć ilość substancji słodzących i sztucznych dodatków.

Dzięki naturalnym substytutom cukru możesz zaspokoić słodycze bez szkody dla zdrowia. Tylko upewnij się, że dodałeś cukry do minimum.  Do pieczenia najzdrowszych przekąsek możesz także używać smacznych potraw, takich jak mus jabłkowy zamiast dodanych cukrów. W miarę możliwości używaj brązowego cukru zamiast cukru stołowego.

Please follow and like us: