Home Zdrowie Matcha – napój długowiczności pochodzący z Japoni

Matcha – napój długowiczności pochodzący z Japoni

Matcha – napój długowiczności pochodzący z Japoni
0
0

Skąd pochodzi matcha?

Matcha przybyła do Japonii z Chin dzięki buddyjskim mnichom, którzy wspomagali się nią podczas medytacji. Picie jej od VIII wieku towarzyszyło Japonkom i Japończykom jako towarzyska rozrywka, aby w XVIII wieku przerodzić się w podstawę wyrafinowanego nurtu filozofii życia. Głównym założeniem nurtu była ceremonia herbaciana, podczas której odbywało się ofiarowanie czarki napoju buddzie.

Czym jest matcha (jap. 抹茶)?

To nic innego jak zielona herbata, jednak jej liście zamiast być podane w kawałkach są sproszkowane. Dzięki temu zabiegowi spożywamy całe liście herbaty, zamiast jedynie tych substancji, które wypuszczą kawałki liści do wody. Jest to główna różnica oraz przewaga matchy nad zieloną herbatą.

Jakie są zalety picia matchy?

Matcha jest bezkonkurencyjnie najbogatszym oraz najlepiej przyswajalnym źródłem antyoksydantów (1573 TE/g), daleko w tyle są jagody goji (253 TE/g) oraz gorzka czekolada (227 TE/g). Antyoksydanty pomagają zatrzymać tudzież spowolnić proces obumierania komórek, czyli spowolnić proces starzenia. Ponad to ta zielona herbata posiada właściwości antykancerogenne, które w dzisiejszych czasach są na wagę złota. Co więcej matcha zawiera w sobie kofeinę, dzięki czemu pobudza, jednak w inny sposób niż kofeina zawarta w kawie. Aminokwas o właściwościach relaksujących, łagodzi oraz wydłuża jej działanie, także efekt „czujności” utrzymuje się do kilku godzin.

Jak przygotować matchę?

Przygotowanie matchy nie jest skomplikowane, jedyny ważny element to temperatura wody, która nie może przekraczać 80°C. Tej wyjątkowej zielonej herbaty nie parzymy tak jak inne, jej proszek rozpuszczamy w wodzie i od razu po wymieszaniu jest gotowy do wypicia. Proszek można rozpuścić i wymieszać na 3 sposoby:

  • Rozpuszczamy w czarce za pomocą specjalnej miotełki o nazwie chasen (tradycyjny sposób).
  • Mieszamy kubku lub szklance za pomocą spieniacza do mleka.
  • Wstrząsamy w butelce.

Przyjmuje się, że należy rozpuszczać 1,5g matchy (łyżeczkę) na 250ml wody (klasyczną szklankę). Można ją podawać na zimno, z napojem roślinnym, z cukrem czy miodem. Lepiej jednak nie używać produktów z białkiem zwierzęcym, ponieważ mogą one obniżać działanie antyoksydantów.

Please follow and like us: