Zapewne wiecie, że kotlety mielone można przygotować na wiele sposobów. Wystarczy jedynie odpowiednio zmodyfikować składniki lub wprowadzić zmianę w wyborze mięsa. Dziś, pokażemy Wam, jak w prosty sposób przygotować mielone po niemiecku. Wystarczy dodać kilka składników a konsystencja i smak kotletów sprawi, że ich smak nabierze całkowicie innego kolorytu.
Kotlety mielone po niemiecku należy przyrządzić z mięsa wołowego. Jego charakterystyczny smak będą podkreślać takie składniki jak pietruszka czy cebula. Ponadto należy pamiętać o dość nietypowym składniku jakim jest szynka. Dodatkowo aby mięso było miękkie i soczyste, pamiętaj aby dodać odrobinę mleka!
Kotlety mielone to danie, które nie wymaga od Ciebie praktycznie żadnych umiejętności kulinarnych. Dlatego nie martw się o nic i postępuj zgodnie z naszym przepisem.
Składniki:
- 0,5 kg mielonego mięsa wołowego
- 100 g szynki
- 0,5 szklanki mleka
- 1 cebula
- 1 jajko
- posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki oleju
- gałka muszkatołowa
- tymianek
- pieprz i sól
Czynności:
- Na początku dokładnie obierz cebulę a następnie posiekaj ją na drobne kawałki i wymieszaj z natką pietruszki.
- Do tej mieszaniny dodaj bułkę tartą, mleko i jajko oraz przyprawy. Masę dokładnie wymieszaj a następnie włóż do lodówki.
- Po godzinie uformuj z mięsa kotlety i delikatnie polej olejem.
- Kotlety smaż na patelni wedle swojego uznania. Smacznego!