Home Porady Teraz gotowanie mleka już nigdy nie będzie takie samo!

Teraz gotowanie mleka już nigdy nie będzie takie samo!

Teraz gotowanie mleka już nigdy nie będzie takie samo!
0
0

Gotowanie mleka to czynność, która prawdopodobnie towarzyszy nam od najmłodszych lat. Każdy mały szkrab jako swój pierwszy posiłek uczył się gotować mleko do płatków. Jak się jednak okazuje, nie jest to aż tak prosta sprawa jak mogłaby się wydawać. Niestety często podczas gotowania, mleko przypala nam się w garnku przez co traci swój niepowtarzalny smak. Na szczęście jest bardzo prosty sposób aby temu zaradzić!

gotowanie mleka

Gotowanie mleka na pierwszy rzut oka wydaje się czarną magią, jednak po kilku godzinnej praktyce okazuje się banalnie proste. Najważniejsze co trzeba robić to dokłądnie trzymać się przepisu. Wtedy unikniemy katastrofy, która może wydarzyć się podczas przygotowań. Warto też czasem skorzystać z pewnych trików, które ułatwią nam życie i sprawią, że nasze jedzenie będzie smaczniejsze. Jak zatem nie przypalić mleka w rondelku podczas gotowania?

Czy gotując mleko, wlewałeś mleko do garnka i jedyne co robiłeś dalej to odpalałeś gaz a następnie czekałeś aż się zagotuje? Duży błąd! Pamiętaj, że w czasie gotowania mleka na dnie garnka często pozostaje osad, czyli „białka mleka, które koagulują w wysokiej temperaturze i przywierają do rozgrzanego metalu”. Oznacza to, że gotujesz mleko zbyt długo. Ponadto mleko traci wtedy swój unikalny smak.

Aby tego uniknąć musisz zastosować prosty trik, który pozwoli Ci cieszyć się niespalonym mlekiem. Jak to zrobić? Wystarczy, że przed gotowaniem mleka opłuczesz garnek zimną wodą a następnie, dodasz ok. 2 łyżki zimnej wody. Następnie dolej mleko i zacznij je gotować. W ten sposób unikniesz przypalenia, a mleko już zawsze będzie przez Ciebie idealnie przyrządzone.

Please follow and like us: