Ciasto drożdżowe to idealne rozwiązanie na początki naszej kulinarnej przygody. Przygotowanie go jest banalnie proste a smak zachwyca swoim smakiem i zapachem. Dziś pokażemy Wam w jaki sposób przygotować pyszne ciasto drożdżowe z jeżynami i kruszonką. Nie martwcie się, ciasto Wam na pewno wyjdzie jeżeli uważnie będziecie stosować się do przepisu.
Ciasto drożdżowe to idealny element podwieczorku lub po prostu dodatku do kawy lub herbaty. Delikatne i puszyste z dodatkiem jeżyn i owoców sprawia, że to ciasto zapadnie Wam w pamięć na długie, długie lata. Przygotowanie ciasta jest banalnie proste, dlatego nie musisz się martwić jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę z pieczeniem. Jednak pamiętaj aby trzymać się dokładnie przepis! Powodzenia!
Składniki:
- 750 g mąki
- 150 g cukru
- 4 żółtka
- 400 ml mleka
- 60 g drożdży świeżych
- 200 g masłasól
- 100 g mąki
- 50 g masła
- 50 g cukru
- 0.5 kg jagód
Czynności:
- Na początku należy włożyć do miski drożdże, 3 łyżeczki mąki, 1 łyżkę cukru oraz 100 ml ciepłego mleka.
- Następnie całość należy dokładnie wymieszać a potem odstawić na około 15 minut.
- Potem mąkę trzeba wsypać do dużej miski a następnie dodać do tego drożdże, jajka z cukrem, mleko, szczyptę soli, cukier waniliowy i rozpuszczone chłodne masło.
- Zaczynamy wyrabiać ciasto aż do połączenia a później wykładamy je na blachę do pieczenia wyłożoną papierem.
- Następnie na ciasto wykładamy równomiernie owoce.
- Robiąc kruszonkę używamy 50 gramów masła 50 gramów cukru oraz 100 gramów mąki rozcierając całość w dłoniach.
- Pieczemy przez ok. 1h w temperaturze 180 stopni.