Home Przepisy Ciasto drożdżowe – jak upiec je łatwo i przyjemnie!

Ciasto drożdżowe – jak upiec je łatwo i przyjemnie!

Ciasto drożdżowe – jak upiec je łatwo i przyjemnie!
0
0

Ciasto drożdżowe to idealne rozwiązanie na początki naszej kulinarnej przygody. Przygotowanie go jest banalnie proste a smak zachwyca swoim smakiem i zapachem. Dziś pokażemy Wam w jaki sposób przygotować pyszne ciasto drożdżowe z jeżynami i kruszonką. Nie martwcie się, ciasto Wam na pewno wyjdzie jeżeli uważnie będziecie stosować się do przepisu.

ciasto drożdżowe

Ciasto drożdżowe to idealny element podwieczorku lub po prostu dodatku do kawy lub herbaty. Delikatne i puszyste z dodatkiem jeżyn i owoców sprawia, że to ciasto zapadnie Wam w pamięć na długie, długie lata. Przygotowanie ciasta jest banalnie proste, dlatego nie musisz się martwić jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę z pieczeniem. Jednak pamiętaj aby trzymać się dokładnie przepis! Powodzenia!

Składniki:

  • 750 g mąki
  • 150 g cukru
  • 4 żółtka
  • 400 ml mleka
  • 60 g drożdży świeżych
  • 200 g masłasól
  • 100 g mąki
  • 50 g masła
  • 50 g cukru
  • 0.5 kg jagód

Czynności:

  • Na początku należy włożyć do miski drożdże, 3 łyżeczki mąki, 1 łyżkę cukru oraz 100 ml ciepłego mleka.
  • Następnie całość należy dokładnie wymieszać a potem odstawić na około 15 minut.
  • Potem mąkę trzeba wsypać do dużej miski a następnie dodać do tego drożdże, jajka z cukrem, mleko, szczyptę soli, cukier waniliowy i rozpuszczone chłodne masło.
  • Zaczynamy wyrabiać ciasto aż do połączenia a później wykładamy je na blachę do pieczenia wyłożoną papierem.
  • Następnie na ciasto wykładamy równomiernie owoce.
  • Robiąc kruszonkę używamy 50 gramów masła 50 gramów cukru oraz 100 gramów mąki rozcierając całość w dłoniach.
  • Pieczemy przez ok. 1h w temperaturze 180 stopni.
Please follow and like us: