Wiele osób nie potrafi sobie wyobrazić jedzenia czegokolwiek bez dodatku ketchupu. Ketchup kupujemy w sklepach spożywczych i supermarketach, jednak jest w nim bardzo dużo konserwantów oraz polepszaczy smaków. Z tego powodu, nie jest specjalnie zdrowy dla naszego organizmu. Dziś jednak, pokażemy Wam przepis, jak zrobić naturalny ketchup w domu!
Ketchup jest świetnym dodatkiem do frytek, grilla czy burgerów. Można się pokusić o stwierdzenie, że jest to najpopularniejszy sos w Polsce, który przebija musztardę czy sos barbecue. Niestety, ketchupy które znajdują się na półkach są wypełnone konserwantami i chemicznymi polepszaczami smaku, które nie wpływają najlepiej na nasze zdrowie. Na szczęście jest prosty sposób, jak zastąpić chemiczny sklepowy ketchup.
Składniki:
- 3 kg mięsistych pomidorów
- 400 g cebuli
- 6 ząbków czosnku
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki octu jabłkowego
- 1 łyżka ostrej papryki
- 1 łyżeczka pieprzu
- łyżka ostrej musztardy
- łyżka soli
Przygotowanie:
- Pomidory sparzamy, by pozbyć się z nich skórki. Kroimy je w kostkę, podobnie jak cebulę i czosnek.
- Następnie wszystkie składniki wrzucamy do dużego garnka i dusimy. Następnie przecieramy przez sito, by pozbyć się pestek.
- Sos stawiamy na małym ogniu, dodajemy przyprawy i ocet. Gotujemy 2-3 godz.
- Potem gorący ketchup przelewamy do słoików i zakręcamy.
- By go zapasteryzować, słoiki wkładamy do garnka z wodą i gotujemy ok. 10 min.
- Odstawiamy słoiki na kilka godzin do wystygnięcia.