Home Przepisy POLEWA FIGOWA DO LODÓW – PYSZNY PRZEPIS!

POLEWA FIGOWA DO LODÓW – PYSZNY PRZEPIS!

POLEWA FIGOWA DO LODÓW – PYSZNY PRZEPIS!
0
0

W gorący letni dzień trudno jest odrzucić zimną, kremową, orzeźwiającą miskę lodów! Rozumiemy. Ale po co się tam zatrzymywać !? Dawno minęły czasy zwykłej gałki lodów waniliowych, pozbawionej dodatków i pozbawionej smaku. Podnieś smak dzięki tej pysznej polewie figowej, którą możesz przyozdobić swoje lody. Polewa figowa, której przepis znajdziecie poniżej, jest nie tylko pyszna, ale także zdrowa i prosta w przygotowaniu – idealna na popołudniową ucztę przy basenie lub zaimponować gościom podczas letniej kolacji. 

zupa ziemniaczana przepis

Polewa figowa- przepis

Ta niebiańska kombinacja pikantnego i słodkiego jest prosta w najlepszym wydaniu. Słodki dżem figowy w połączeniu ze słonymi pistacjami idealnie komponuje się z gałką kremowych lodów waniliowych. To połączenie jest najlepszym deserem na przyjęcie każdego wieczoru.

Składniki

  • 1 kg świeżych fig, umyte, łodygi usunięte i pokrojone na ćwiartki
  • 1 1/2 szklanki miodu
  • 1/4 szklanki wody
  • 1/4 szklanki świeżego soku z cytryny
  • 2 łyżeczki skórki cytrynowej
polewa figowa przepis

Instrukcje

  1. Umieść figi w dużym rondlu, dodaj miód i wodę. Pozostaw (nieogrzewany) przez około 20 minut.
  2. Na średnim ogniu doprowadzić mieszaninę do wrzenia, gotować przez około 2 minuty, a następnie doprowadzić do wrzenia. Gotuj przez około 45 minut do godziny na wolnym ogniu. Mieszaj dość często, nie chcesz, aby miód się palił.
  3. Figi zaczną się rozpadać w miarę upływu czasu i jeśli chcesz, możesz je trochę zmiksować za pomocą tłucznia do ziemniaków. Zostawiam kilka dużych kawałków, ale nie tonę.
  4. Dodaj sok z cytryny i skórkę z cytryny. Mieszaj i gotuj przez kolejne 3 do 5 minut. Wyłącz ciepło i poczekaj, aż dżem trochę ostygnie. Następnie umieść go w czystych słoikach. Załóż pokrywki i poczekaj, aż dżem ostygnie, zanim umieścisz go w lodówce.
Please follow and like us: