Home Ciekawostki Gorzka czekolada – korzyści z jej spożywania?

Gorzka czekolada – korzyści z jej spożywania?

Gorzka czekolada – korzyści z jej spożywania?
0
0

Ludzie kochają czekoladę. W rzeczywistości w ciągu roku zjadają 1 miliard kilogramów rocznie, co daje ponad 5 kilogramów na osobę. Więc kiedy artykuł jest zatytułowany korzyści zdrowotne ciemnej czekolady, może to wydawać się zbyt piękne, aby mogło być prawdziwe! Cóż można rzec, gorzka czekolada ma w rzeczywistości ogromne korzyści zdrowotne. Tak długo, jak spożywasz ją z umiarem, może poprawiać twoje zdrowie. 

gorzka czekolada korzyści

Gorzka czekolada- jakie są korzyści?

Ciemna czekolada jest pełna składników odżywczych. W jednym 100-gramowym batonie z ciemną czekoladą z 70-85% kakao znajdziesz: (2)

  • 11 gramów błonnika
  • 98% zalecanego dziennego spożycia dla manganu
  • 89% dziennego zapotrzebowania miedzi
  • 67% dziennego zapotrzebowania żelaza
  • 58% zalecanego dziennego spożycia magnezu
  • Dużo potasu, fosforu, cynku i selenu

Należy pamiętać, że te liczby są oparte na 600-kalorycznym batoniku czekoladowym, który zawiera również umiarkowaną ilość cukru. Upewnij się więc, że sprawdzasz wielkość porcji każdej spożywanej czekolady i spożywasz ją z umiarem.

gorzka czekolada korzyści

Ogromna ilość przeciwutleniaczy

Ciemna czekolada ma wysoką zawartość przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki. Wolne rodniki to niestabilne komórki, które przyczyniają się zarówno do raka, jak i starzenia się. Ciało wytwarza te substancje odpadowe w reakcji na czynniki środowiskowe. Czynniki, które prowadzą do produkcji wolnych rodników, mogą być wewnętrzne, takie jak zapalenie lub zewnętrzne, takie jak zanieczyszczenie , ekspozycja na promieniowanie UV i dym papierosowy. 

Aby sprawdzić, jak wysoko jest żywność w przeciwutleniaczach, naukowcy poskładają razem wolne rodniki i próbkę żywności. Następnie obserwują, jak skutecznie przeciwutleniacze w żywności zwalczają wolne rodniki. (2)

Surowe, nieprzetworzone ziarna kakaowe mają jedną z najwyższych ocen aktywności przeciwutleniaczy, jakie kiedykolwiek testowano. W polifenole, flawanole i katechiny występujące w ciemnej czekolady, a także inne związki organiczne, wszystkie działają jako przeciwutleniacze.

Może obniżyć ryzyko chorób serca

Wysokie ciśnienie krwi jest głównym czynnikiem ryzyka chorób serca. Ciemna czekolada ma kilka właściwości, które mogą pomóc obniżyć ciśnienie krwi. Jednym z nich są flawanole, które zawiera. Mogą one stymulować wyściółkę tętnic do produkcji tlenku azotu. Tlenek azotu wysyła następnie sygnały relaksacyjne do tętnic. Pozwala to na większy przepływ krwi i obniża ciśnienie krwi. (2)

Dodatkowo, niektóre długoterminowe badania obserwacyjne sugerują związek między jedzeniem ciemnej czekolady a obniżeniem ryzyka chorób serca. Aby potwierdzić ten link, należy przeprowadzić bardziej dogłębne badania. Ale wydaje się, że niektóre związki w ciemnej czekoladzie chronią lipoproteiny o niskiej gęstości (LDL lub „zły” cholesterol). To zapobiega gromadzeniu się cholesterolu w tętnicach, a także zmniejsza ryzyko chorób serca.

Może zwiększyć funkcję mózgu

W badaniu z 2012 r. Dotyczącym 90 osób w podeszłym wieku z łagodnymi zaburzeniami poznawczymi, osoby, które spożywały kakao o wysokiej zawartości flawanolu raz dziennie przez osiem tygodni, miały obiecujące wyniki. Ich wyniki wzrosły w teście płynności werbalnej i innych testach funkcji poznawczych. A ich oporność na insulinę, ciśnienie krwi i peroksydacja lipidów spadły. Badacze uważali, że zwiększona funkcja poznawcza badanych mogła być częściowo spowodowana poprawą ich wrażliwości na insulinę. 

Tak długo, jak jesz z umiarem, gorzka czekolada oferuje niesamowite korzyści dla twojego zdrowia. Nie krępuj się cieszyć każdego dnia, wiedząc o wszystkich wspaniałych rzeczach, które to dla Ciebie robi

Please follow and like us: