Uszka w barszczu są nieodłącznym elementem polskiej tradycji. Wiele jednak osób woli zakupić uszka w sklepie niż przyrządzić je na własną rękę. Jest to duży błąd, ponieważ sklepowe uszka zarówno w smaku jak i konsystencji nigdy nie dorównają tym domowym. Dlatego dziś pokażemy Wam prosty przepis na domowe uszka!
Uszka z barszczem towarzyszą naszej kulturze od wielu, wielu lat. Te małe pierożki idealnie komponują się ze słodko-słonym rubinowym barszczem z buraków. Niestety, większość osób preferuje zakupić uszka w sklepie spożywczym niż zrobić je samemu. To jednak duży błąd, ponieważ uszka ze sklepu absolutnie nie da się porównać do tych zrobionych w domu. Dlatego dziś pokażemy Wam jak przygotować najlepsze, domowe uszka do barszczu!
Ciasto:
- 300 g mąki pszennej typu 450
- odrobina soli
- 200 ml gorącej wody
- 30 g ciepłego masła
Farsz:
- 40 g suszonych grzybów
- 250 ml wody
- 2 cebule
- 30 g masła
- sól i pieprz
Czynności:
- Przesiej mąkę przez sitko i dodaj do niej odrobinę soli. Następnie roztop masło w gorącej wodzie i dolej je do mąki i wszystko zamieszaj.
- Połączone składniki wysyp na blat obsypany mąką i gnieć ciasto przez około 8 minut. Gdy ciasto stanie się miękkie, odłóż je do miski i przykryj folią społeczną. Po 40 minutach ciast powinno być gotowe.
- W tym czasie wrzuć grzyby do wrzącej wody i gotować je przez około 30 min. Następnie posiekaj dokładnie cebulę i smaż ją na maśle przez 5 minut.
- Grzyby odcedź i dodaj na patelnię do cebuli a całość doprawiamy solą i pieprzem.
- Teraz rozwałkuj ciasto na cienki placek i przy pomocy małej szklanki wytnij malutkie okręgi. Na środku umieść odrobinę farszu i ciasto złóż na pół a dwa końce złącz ze sobą. Uszka gotuj 2 minuty w posolonej wodzie. Smacznego!