Makaron to jedno z najczęściej serwowanych dań na świecie, a jego rodzajów nie da się już zliczyć. Szczególnie, że powstają nowe, coraz bardziej zwariowane pomysły. Dzisiejszy przepis chodź takie budzi pozory, wcale nie jest modernistyczny. Pochodzi z lat 70’, przyrządzany był na wiele rozmaitych sposobów, lecz zawsze łączyło je jedno – wódka! Właśnie jednym ze sposobów na swoim Instagramie pochwalił się Matteo Brunetti – włoski kucharz mieszkający na co dzień w Polsce. Znany głównie z udziału w polskiej edycji Master Chief oraz posiadający blisko 80 tys. obserwujących na Instagramie.
Makaron ten serwowany był w wielu miejscach świata takich jak: Bologna, Nowy Jork czy Rzym. Do teraz nie wiadomo skąd faktycznie pochodzi „Penne alla Vodka”, ale jedno jest pewne – to danie potrafi zaskoczyć niejednego konesera makaronu.
Składniki:
Pamiętajcie, że przy makaronach, pochodzenie składników ma duże znaczenie i zawsze warto poszukać jak najlepszych.
250g makaronu
400g pomidory pelati
1 szalotka
3 ząbki czosnku
100 g prosciutto
150g śmietanka
50 g masło
1/3 szklanki wódki
Natka pietruszki
Parmezan
Bazylia
Przepis na makaron:
Najpierw weź miskę, wrzuć do niej pomidory pelati i rozgnieć w pięści. Potnij prosciutto w paski i wrzuć na rozgrzaną, suchą patelnię. Jak lekko się zarumieni wlej oliwę (około 4-5 łyżek) oraz dorzuć posiekany czosnek i szalotkę. Wymieszaj składniki na patelni i smaż około 2 minut. Dorzuć 3 łodygi bazylii wraz z listkami, zalej wszystko wódką i dodaj rozgniecione wcześniej pomidory. Po kilku minutach wyjmij bazylię, a całość dopraw solą i pieprzem według uznania. Następnie do powstałego sosu wlej śmietankę oraz wrzuć zimne masło. Rozpuść wszystko i dokładnie wymieszaj, uważając by śmietanka się nie ścięła. W międzyczasie ugotuj makaron al dente i dodaj go do sosu, wszystko posyp parmezanem oraz posiekaną natką pietruszki. Ułóż danie na talerz i podawaj z solą, pieprzem oraz startym parmezanem.