Home Przepisy Placki ziemniaczane po staropolsku – prosty i szybki przepis!

Placki ziemniaczane po staropolsku – prosty i szybki przepis!

Placki ziemniaczane po staropolsku – prosty i szybki przepis!
0
0

Placki ziemniaczane to absolutna klasyka polskiej kuchni. Słone i chrupiące a dodatkowo proste w przygotowaniu to wprost idealne rozwiązanie na rodzinny obiad. Dziś pokażemy Wam przepis, który pozwoli Wam przygotować najlepsze placki ziemniaczane, których nie powstydziłby się szef najlepszej polskiej restauracji. Jedyne co trzeba zrobić to dodać kilka składników. Zobaczcie sami!

placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane to bardzo proste danie, które króluje w naszej kulturze od wielu lat. To jedno z niewielu dań, które możemy jeść i na słodko i na słono – wszystko zależy od naszych preferencji.

Wiele osób często nie wie jak zabrać się za to niezwykle proste danie. Dlatego dziś przychodzimy z pomocą i przedstawiamy Wam najlepszy w internecie przepis na placki ziemniaczane!

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 20 g śmietany 12%
  • sól i pieprz

Czynności:

  • Na początku dokładnie umyj i obierz ziemniaki oraz cebulę a następnie zetrzyj je na tarce o małych oczkach.
  • Po wykonaniu tej czynności pozbądź się z miski nadmiaru wody a potem dodaj mąkę, jajka i wyciśnięty czosnek.
  • Całość dokładnie wymieszaj jednocześnie dodając do tego śmietanę oraz sól i pieprz.
  • Wyłóż masę na rozgrzaną patelnie i smaż placki do momentu aż po obu stronach zrobią się złociste.
  • Upieczone placki przełóż na papierowe ręczniki, dzięki czemu nie będą one aż takie tłuste.
  • Placki można podawać z gulaszem, śmietaną, twarogiem lub cukrem. Smacznego!
Please follow and like us: