Pomimo niesprzyjającej pogody za oknami, warto zatrzymać ostatki lata chociaż na talerzu. Arbuz jest idealnym letnim owocem, dzięki ogromnej zawartości wody, ponieważ ma jej aż 93%. Przepis na tę letnią sałatkę wydaje się być dosyć nieoczywistym połączeniem, jednak po spróbowaniu można szybko zmienić zdanie.
SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ Z ARBUZA:
Ćwiartka arbuza
150 gramów sera feta
Cytryna
Miód
Mięta
Bazylia
Oliwa z oliwek
Dodatki dla odważnych:
Rukloa
Czarne oliwki
Czerwona cebula
Pieprz
PRZEPIS NA SAŁATKĘ Z ARBUZA:
- Pokrój arbuza w kostkę, następnie wyjmij z niego wszystkie pestki. To najbardziej żmudny etap tego przepisu, jednak nie warto go pomijać. Pokrojony owoc wrzuć do dużej miski, w której podasz sałatkę.
- Fetę odsącz z namiaru wody na ręczniku papierowym i również pokrój w kostkę, następnie wrzuć do miski z arbuzem.
- Jeżeli należysz do odważnych to ten punkt Cię obowiązuje. Do miski z sałatką wrzuć garść rukoli. Czarne oliwki przekrój na połówki i również wrzuć do miski z sałatką. Pokrój czerwoną cebulę w piórka i tak samo jak poprzednie składniki wrzuć do miski z sałatką.
- Czas na przygotowanie sosu. Łyżkę soku z cytryny połącz z łyżką miodu (najlepiej płynnego) oraz łyżką oliwy. Manipuluj proporcjami w zależności od swoich preferencji smakowych. Przed podaniem polej sałatkę gotowym sosem.
- Na koniec weź kilka listków mięty i bazylii. Umyj je i porwij na kawałki. Na koniec posyp gotową sałatkę listkami.
- Całość dokładnie, ale delikatnie wymieszaj, aby sos znajdował się na wszystkich składnikach sałatki.
Arbuz to świetny owoc do letnich zwariowanych wariacji. Jeżeli nie czujesz się na siłach, aby łączyć arbuza z tak intensywnymi smakami jak czerwona cebula to nie ma problemu! Zacznij od małych kroków i spróbuj przykładowo samego arbuza z rukolą lub fetą. Jednak nie zapomnij o sosie, mięcie i bazylii. To one świetnie spajają wszystkie składniki w jedną całość.