Home Przepisy Szarlotka z lodami waniliowymi! Pyszny przepis!

Szarlotka z lodami waniliowymi! Pyszny przepis!

Szarlotka z lodami waniliowymi! Pyszny przepis!
0
0

Lato to idealna pora na szarlotkę z polskich jabłek z lodami waniliowymi. Szarlotka to jedno z najsmaczniejszych ciast polskiej kuchni, dlatego warto wiedzieć jak ją przygotować. Kwaskowaty smak jabłek połączony ze słodką kruszoną i lodami waniliowymi stanowi prawdziwy raj dla naszych kubków smakowych. Dziś pokażemy Wam jak w prosty sposób przyrządzić to pyszne ciasto. Zostańcie z nami!

szarlotka

Szarlotka wraz z lodami waniliowymi to idealne połączenie na zbliżające się upalne dni. Na szczęście dziś przychodzimy Wam z pomocą i pokażemy jak w prosty sposób przygotować to pyszne ciasto. Tym przepisem zaskarbisz sobie żołądki wszystkich gości a Twoja szarlotka będzie wspominana latami. Poniżej pokazujemy przepis w jaki sposób przygotować to ciasto.

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 1,5 kg papierówek,
  • 250 g masła, margaryny lub oleju kokosowego (z lodówki),
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 80 g cukru,
  • cukier wanilinowy,
  • jajko,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • cukier puder do posypania.

Czynności:

  • Na początku wyłóż blachę papierem do pieczenia. Pamiętaj aby brzegi papieru wypuścić na zewnątrz.
  • Następnie do mąki dodaj pokrojone w kostkę zimne masło, proszek do pieczenia, cukier i cukier wanilinowy. Zagnieć to dokładnie do momentu aż powstanie drobna kruszonka.
  • Potem dodaj jajko i zagnieć tak aby powstało jednolite ciasto. Wstaw je do lodówki i zacznij obierać jabłka.
  • Gdy obierzesz jabłka, pokrój je na ćwiartki i usuń pestki oraz ogryzek. Następnie posiekaj na drobne plasterki i posyp cynamonem.
  • Połowę ciast z lodówki pokrój na plastry i wyklej nimi spód tortownicy i 2-3 cm boków formy. W tym czasie zacznij też rozgrzewać piekarnik do 180°C.
  • Połóż na cieście jabłka a na wierzch dodaj ciasto starte na dużych oczkach.
  • Piecz ciasto około 40 min aż osiągnie złoty kolor a następnie poczekaj aż ostygnie.
  • Na koniec posyp ciasto cukrem pudrem i gotowe.
Please follow and like us: