Home Ciekawostki Przyprawy, które mogą, ale nie muszą, Ci zaszkodzić

Przyprawy, które mogą, ale nie muszą, Ci zaszkodzić

Przyprawy, które mogą, ale nie muszą, Ci zaszkodzić
0
0

Pewne przyprawy używane w nadmiarze bądź z nieodpowiednimi składnikami mogą nam zaszkodzić. Jaki to są składniki i jak ich poprawnie używać. Co więcej chcemy korzystać z przypraw tak, aby dawały nam jak najwięcej korzyści, a nie szkodziły nam.

przyprawy

Sól

Jest to najpopularniejsza i zarazem najbardziej szkodliwa przyprawa. Nadmierne stosowanie soli może przysporzyć nam wielu kłopotów. W śród nich są takie schorzenia jak nadciśnienie tętnicze, miażdżyca, choroby serca, nowotwory czy też otyłości. Zaleca się, aby dzienna dawka nie przekraczała 5 gramów. Jednak należy pamiętać, że tę przyprawę znajdziemy już w gotowych produktach, więc liczy się nie tylko to ile my tej soli dodajemy, ale też ile spożywamy w już gotowych dodatkach.

Mięta

Jest bardzo popularną przyprawą. W Polsce stosuje się ją do wody oraz deserów. Jednak w niektórych państwach dodaje się ją nawet do mięsa. Generalnie mięta nie jest szkodliwa. Szkodliwe jest jej nadmierne stosowanie, ponieważ może podrażnić lub w ekstremalnych przypadkach uszkodzić naszą śluzówkę przewodu pokarmowego. Jeżeli ktoś już ma problem ze śluzówką to nie zaleca się mu spożywania mięty.

Cynamon

Przyprawy typu cynamon czy kurkuma w sezonie jesiennym wzrastają na popularności. Cynamon świetnie sprawdza się wśród domowych wypieków, ciast, naparów. Dodatkowo obniża poziom złego cholesterolu, dzięki czemu zmniejsza ryzyko chorób takich jak miażdżyca, nadciśnienie czy też udar. Musimy jednak uważać. Ta przyprawa ma różne odmiany i nie każda jest dla nas zalecana. Cynamon, który jest zalecany to cinnamomum verum, który pochodzi z Cejlonu. Cynamon, który jest szkodliwy, przez swój toksyczny wpływ na naszą wątrobę to cinnamomum cassia – tego chcemy unikać.

Please follow and like us: