Home Ciekawostki Kiszona kapusta może leczyć aż 6 niebezpiecznych chorób!

Kiszona kapusta może leczyć aż 6 niebezpiecznych chorób!

Kiszona kapusta może leczyć aż 6 niebezpiecznych chorób!
0
0

Lecznicze zdolności jakie posiada kiszona kapusta wykraczają poza właściwości lecznicze wielu znanych ziół. Sto gram surowej kiszonej kapusty zawiera aż 20 mg witaminy C. Poniżej znajdują się witamina A, kwas foliowy, magnez, żelazo, fosfor, wapń, potas, sód, balast i białko. Jest doskonałym źródłem witaminy B12, dlatego jest szczególnie polecany wegetarianom i weganom. Czerwona kapusta jest do siedmiu razy bardziej lecznicza niż biała, a jej kolor wskazuje, że zawiera także antocyjany lecznicze.

Medycyna układu pokarmowego:

kapusta kiszona

Tym, co odróżnia kapustę od surowej, są bakterie probiotyczne. Kwaśna kapusta jest oryginalnym sfermentowanym pokarmem naturalnie bogatym w kultury probiotyczne. Dlatego kiszona kapusta jest bardzo ważna w leczeniu chorób spowodowanych zaburzeniami równowagi flory jelitowej, szczególnie po antybiotyku lub chemioterapii.

kapusta kiszona

Ma korzystny wpływ na żołądek i jelita, ich mikroflorę i perystaltykę, sprzyjając w ten sposób trawieniu. Pomaga również w trawieniu tłustych potraw i przyspiesza metabolizm, co sprzyja wydalaniu szkodliwych substancji z organizmu oraz oczyszcza i regeneruje wątrobę. Oczyszcza krew, spowalnia starzenie się i wzmacnia odporność organizmu.

Leczy rany i oparzenia:

Kwaśna kapusta wspomaga gojenie się ran, a także działa na reumatyzm i stany zapalne żył. Może być stosowany miejscowo w celu złagodzenia swędzenia na skórze z powodu różnych alergicznych stanów zapalnych, drobnych oparzeń i ukąszeń owadów, zwłaszcza pszczół lub os. Umieść owinięty liść marynaty w dotkniętym obszarze i owiń go bandażem lub gazą. Jeśli odczuwasz ból głowy, połóż na czole arkusz kiszonej kapusty i owiń go gazą. Aby poprawić nastrój i ogólnie dobre zdrowie, jedz codziennie od dwóch do trzech łyżek startej kiszonej kapusty. Ludzie, którzy spożywają dużo kiszonej kapusty, są silniejsi i bardziej odporni na choroby. Dlatego kapusta kiszona jest szczególnie polecana osobom starszym, osobom z upośledzoną odpornością i dzieciom.

Zalety soku z kiszonej kapusty:

Solanka – kwaśny sok z kapusty – ma wiele korzystnych skutków zdrowotnych. Jest bogaty w witaminy C, E, K i B, a także witaminę U, jedną z najrzadszych witamin, ważną w leczeniu wrzodów żołądka i dwunastnicy. Jest to bardzo popularny ludowy przepis na leczenie ubytku słuchu za pomocą solanki. Wieczorem przed snem namocz wacik w solance z kapusty i włóż go do ucha.

Śpij i wyjmij to rano. Solanka działa między innymi na grzyby i bakterie, chroni przed stanami zapalnymi, pomaga przy wrzodach i leczy kaca.

Please follow and like us: