Możesz pomyśleć, że do pysznej zupy ziemniaczanej trzeba dodać ser i bekon, ale pomyśl jeszcze raz! Istnieją o wiele prostsze i niepozorne przepisy, które są przepyszne, są łatwe do przygotowania i zadowolą nawet najbardziej wybrednych użytkowników. Ziemniaki, cebula, woda, masło i mleko działają razem, tworząc wygodną, elastyczną i regulowaną recepturę. Domowa kartoflanka naprawdę trafia w te chłodne, zimowe miesiące . Pamiętaj, że ten przepis jest elastyczny. Dodaj mniej lub więcej różnych składników w zależności od preferencji lub diety i przygotuj się na idealny przepis dzięki któremu powstanie pyszna kartoflanka!
Czas przygotowania: 40 minut
Kartoflanka- przepis:
Ilość: 4 porcje
Składniki
- kilogram ziemniaków
- ½ szklanki słodkiej cebuli, posiekanej
- ½ szklanki selera posiekanego
- 3 łyżki mąki
- sól i czarny pieprz do smaku
- ¼ do ½ szklanki masła
- Woda (wystarczająca na pokrycie ziemniaków)
- szklanka mleka
- Ser, bekon, zioła lub zielona cebula do dekoracji (opcjonalnie)
Instrukcje
W dużej misce wrzuć obrane i posiekane ziemniaki z cebulą, selerem, mąką, solą i pieprzem. Odłóż na bok i pozostaw na 10 minut.
Rozpuść pożądaną ilość masła w garnku do zupy. Po całkowitym stopieniu dodaj mieszankę ziemniaczaną i wymieszaj, aby posmarować. Dodaj wystarczającą ilość wody, aby całkowicie przykryć ziemniaki i doprowadzić do pełnego wrzenia. Po zagotowaniu dodaj mleko i zamieszaj, zredukuj do wrzenia i gotuj bez przykrycia przez 25-30 minut, od czasu do czasu mieszając. Gotuj, aż ziemniaki, seler i cebula będą miękkie.
Następnie dodaj sól i pieprz do smaku. Kontynuuj gotowanie, aż zupa osiągnie pożądaną konsystencję i grubość. Udekoruj każdą porcję żądanym polewą i podawaj na gorąco.