0
0
Placki z jabłkami to jedno z najbardziej polskich dań naszego dzieciństwa. Te słodko-kwaśne placuszki stanowią idealne rozwiązanie na słodką kolację lub śniadanie. Może Wam się wydawać, że przygotowanie tych placków jest niezwykle trudne. Jednak dziś pokażemy Wam bardzo prosty i szybki przepis na powyższe placki z jabłkami. Uwierzcie nam, nie będziecie żałować.
Zrobienie placków z jabłkami wymaga chwili, jednak dziś pokażemy Wam jak je przyrządzić w ekspresowym tempie. Ponadto nie musisz mieć żadnych umiejętności kulinarnych aby je przygotować. Jedyne co, to trzymaj się przepisu a wszystko będzie w porządku. A więc zaczynajmy naszą przygodę!
Składniki:
- 2 jabłka
- 200 ml mleka
- 1 jajko
- 150 gramów maki pszennej
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka cukru białego
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- masło
Czynności:
- Na początku musisz przesiać mąkę do miski a następnie dodać cukier waniliowy, zwykły cukier, sodę oczyszczona oraz szczyptę soli.
- Potem należy dolać mleko i jajko a potem dokładnie wymieszać tak aby nie było grudek.
- Następnie musisz umyć dokładnie jabłka, obrać je ze skórki i dodać je do ciasta.
- W tym czasie należy rozgrzać patelnię i nałożyć odrobinę masła. Gdy patelnia się nagrzeje, musisz smażyć ciasto z obu stron do czasu zarumienienia.
- Pamiętaj aby placki podawaj z cukrem pudrem, powidłami lub dżemem na ciepło. Smacznego!
Please follow and like us: