Home Przepisy Carbonara w wydaniu iście włoskim – zobacz przepis

Carbonara w wydaniu iście włoskim – zobacz przepis

Carbonara w wydaniu iście włoskim – zobacz przepis
0
0

Włoska kuchnia jest jedną z najbardziej rozpowszechnionych kuchni świata, nierzadko gości również na polskich stołach. Bolognese, pomodoro, aglio e olio to tylko przykłady znakomitych włoskich dań, jednak dziś przedstawiam przepis na znacznie rzadziej przyrządzaną, lecz nie rzadziej smakowaną – pastę alla carbonara.

Jeżeli boisz się, że po raz kolejny z Twojego dania zamiast pysznego, kremowego sosu carbonara wyjdzie jajecznica, to wiedz, że z tym przepisem, masz okazję na Twój kulinarny sukces. Jedyne co pozostaje Ci w takim razie do zrobienia, to zadbanie o wysokiej jakości składniki i odpalamy palniki!

carbonara

Składniki:

  • 200g makaronu spaghetti
  • 150g boczku wędzonego
  • 4 jaj (3 żółtka, 1 całe jajko)
  • 50g parmezanu
  • 100g cukinii (opcjonalnie)

Przepis:

1. Zacznij gotować makaron, w osolonej wodzie. Gdy zostanie Ci 6-7 minut do końca gotowania, wrzuć na suchą, rozgrzaną patelnię wędzony boczek i smaż, aż wytopi się cały tłuszcz, a mięso będzie mocno przypieczone. W międzyczasie rozbij 3 jajka i oddziel białka od żółtek (białka schowaj do lodówki, nie będą więcej potrzebne).

2. Do jednej miski dodaj 3 żółtka, jedno całe jajko oraz starty parmezan. Połącz wszystko ręcznie za pomocą trzepaczki, w międzyczasie dodając do powstającego sosu starty pieprz (wedle uznania). Opcjonalnie w tym czasie na oliwie usmaż pokrojoną w bardzo drobną kostkę cukinię. *Tradycyjny przepis na carbonarę tego nie zawiera, ale uważam to za ciekawy twist.

3. Gdy makaron się ugotuje odlej około 80-100 ml wody makaronowej do szklanki a pozostały wodę odlej. Odcedzony makaron wrzuć na patelnię z boczkiem i przez około minutę smaż na dużym ogniu, po czym wyłącz palnik całkowicie.

4. Zdejmij patelnie z palnika i odczekaj około 1 minuty, aż lekko ostygnie. Dodaj na patelnię sos i dolej wody makaronowej. Wszystko razem dokładnie wymieszaj uważając, by jajka nie zaczęły się ścinać. Jeżeli smażyłeś cukinię, teraz możesz nią posypać wierzch makaronu. Przypraw pieprzem, lekko oprósz serem. Możesz również dodać na wierz liście oregano lub bazylii. Twój idealny makaron alla carbonara jest gotowy! Smacznego!

Please follow and like us: