Home Przepisy Kwas chlebowy można zrobić w domu! Zobacz jak!

Kwas chlebowy można zrobić w domu! Zobacz jak!

Kwas chlebowy można zrobić w domu! Zobacz jak!
0
0

Kwas chlebowy jest aktualnie lekko zapomnianym napojem lecz chyba czas najwyższy aby go przypomnieć młodszym pokoleniom. Przez swój kolor oraz smak, ten napój nosił miano ”staropolskiej coli”. Według nas, jest zdecydowanie lepszy a co najważniejsze zdrowszy. Dziś pokażemy Wam w jaki sposób przyrządzić sobie domowy kwas chlebowy. Nie będziecie żałować!

kwas chlebowy

Kwas chlebowy to napój, który jest nieodłączną częścią naszej kultury. Niestety jego popularność w ostatnich latach mocno wygasła a szkoda, ponieważ ten pyszny napój jest świetnym i zdrowszym zamiennikiem Coca-coli. Mamy nadzieję, że ten artykuł na nowo odrodzi w Polakach chęć przywrócenia do łask naszego narodowego rarytasu.

Jak się okazuje, kwas chlebowy można w bardzo łatwy sposób zrobić u siebie w domu. Naturalnie można go kupić na gotowe w sklepie, jednak wszyscy mają świadomość jak takie kwasy są wytwarzane. Taki zimny napój doskonale ugasi pragnienie w te upalne dni i ponadto jest idealnym zamiennikiem Coca-coli. Mamy nadzieję, że ten kwas zadowoli nawet najznamienitszych smakoszy.

Składniki:

  • 1 kg suchego chleba razowego,
  • ½ kg suchego chleba żytniego,
  • 10 l wody źródlanej,
  • 30 dag cukru trzcinowego,
  • 4 dag drożdży,
  • 10 dag rodzynek,
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny,
  • 1 łyżeczka surowego ryżu.

Przygotowanie:

  1. Pieczywo kroimy na drobne kawałki, umieszczamy w dużym kamiennym garnku i zalewamy wodą źródlaną. Naczynie przykrywamy gazą i odstawiamy na całą noc, co jakiś czas zbierając się osad, który gromadzi się na powierzchni wody.
  2. Przecedzamy płyn przez gazę, dodajemy cukier, skórkę z cytryny i rozpuszczone w ciepłej wodzie drożdże. Przykrywamy naczynie gazą i pozostawiamy w ciepłym miejscu na dobę.
  3. Gdy na powierzchni wody zauważymy pianę, napój jest gotowy.
  4. Przecedzamy powstały kwas chlebowy i przelewamy go do butelek, w których umieszczamy kilka rodzynek i ziarenek ryżu. Zanim jednak spożyjemy napój, odstawiamy go w chłodne miejsce na 3 dni. Pamiętajmy, by otwierać butelki ostrożnie, bo mamy do czynienia z fermentowanym napojem.
Please follow and like us: