Agrest to jeden z najzdrowszych i najsmaczniejszych owoców w Polsce. Możecie tego nie wiedzieć, lecz kompot z agrestu bije na głowę wszystkie inne i jest idealnym rozwiązaniem na gorące upały. Sezon na agrest właśnie się rozpoczął, dlatego dziś pokażemy Wam prosty przepis, dzięki któremu będziecie mogli przygotować sobie ten pyszny napój.
Agrest niestety nie jest tak popularnym owocem jak jabłko czy banan. Często aby go zdobyć trzeba się naprawdę dobrze naszukać. Jeśli jednak uda nam się w końcu znaleźć ten owoc, grzechem byłoby nie zrobić z niego pysznego kompotu. Ten słodko-kwaśny owoc jest idealnym rozwiązaniem na zaschnięte gardło w te upalne dni.
Przepis na kompot z agrestu!
Składniki:
- 2 kg agrestu,
- 250 g cukru,
- 1,5 l wody.
Przygotowanie:
- Owoce myjemy i usuwamy z nich ogonki.Nakłuwamy agrest w kilku miejscach i wkładamy do dużego słoja tak, by wypełniały go do połowy.
- Zagotowujemy wodę z cukrem i zalewamy nią kilka wypełnionych słoików, które następnie szczelnie zamykamy.
- Słoiki wstawiamy do dużego garnka w taki sposób, by nie stykały się ze sobą.
- Do garnka nalewamy tyle wody, by przykrywała słoiki do 3/4 ich wysokości. Gdy woda się zagotuje, pasteryzujemy je przez 20 minut.
- Ostudzone słoiki odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce.
Mamy nadzieję, że kompot Wam zasmakuje a powyższy przepis podacie dalej swoim znajomym i rodzinie!