Home Bez kategorii Gołąbki po staropolsku – prosty i szybki przepis!

Gołąbki po staropolsku – prosty i szybki przepis!

Gołąbki po staropolsku – prosty i szybki przepis!
0
0

Gołąbki to danie bardzo głęboko zakorzenione w naszej kulturze. Prawdopodobnie nie ma na świecie takiego Polaka, który nigdy nie spróbował tego pysznego dania. Dziś pokażemy Wam prosty przepis na najlepsze polskie gołąbki. Będziecie naprawdę zaskoczeni, że tak proste danie może tak dobrze smakować!

gołąbki

Gołąbki z ryżem i sosem pomidorowym to praktycznie raj dla podniebienia. Zmielone mięso w połączeniu z delikatną kapustą idealnie się ze sobą łączą tworząc jedno z najpopularniejszych polskich dań. Niestety jak się okazuje, wiele osób nie potrafi dobrze przyrządzić tego przepysznego dania. Dlatego przychodzimy z pomocą i prezentujemy najlepszy przepis na gołąbki w sosie pomidorowym!

Jeśli nie potrafisz przyrządzić gołąbków, ten artykuł jest jak najbardziej dla Ciebie. Poniżej przedstawiamy prosty przepis na najlepsze pod słońcem gołąbki!

Składniki:

  • Kilogram mielonego mięsa
  • 2 szklanki ugotowanego ryżu
  • 1 duża cebula
  • 2 jaja
  • garść natki pietruszki
  • 4 łyżki bułki tartej
  • sól
  • pieprz
  • 4 łyżki sosu pomidorowego
  • 2 szklanki bulionu rosołowego
  • 2 łyżki mąki pszennej

Przygotowanie:

  1. Obierz kapustę z wierzchnich liści i wytnij głąb. Potem umyj liście i wygotuj je w osolonej wodzie przez 2-3 minuty.
  2. Posiekaj cebulę w drobną kostkę i następnie podsmaż ją delikatnie na patelni.
  3. Do mięsa dodaj posiekaną natkę, cebulę, ryż, jajka, bułkę tartą oraz sól i pieprz. Następnie wymieszaj masę mięsną dokładnie, aż wszystkie składniki się połączą.
  4. Następnie na każdy liść wyłóż porcję nadzienia i zawijaj liście do środka formując gołąbki.
  5. Wyłóż je do garnka i zalej bulionem, sosem pomidorowym, podsyp mąką i przyprawami.
  6. Potem gotuj wszystko przez około 1 godzinę.
Please follow and like us: